Udruženje pedijatara za Odlaganje povratka u klupe

Udruženje pedijatara Srbije preporučilo je da se na dve nedelje odloži polazak u školu na klasičan način ili da nastava bude onlajn, s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju u Srbiji i karakteristike omikron soja koronavirusa koji se, kako upozoravaju u saopštenju, mnogo brže širi i u većoj meri zahvata i decu.

 

Imajući u vidu da se epidemiološka situacija u populaciji dece vrlo brzo menja nagore i da je karakteriše masovnost zaražavanja od omikron soja koronavirusa, ali i udruženost sa pretnjom od zaražavanja virusom gripa, Udruženje smatra da bi početak škole na klasičan način, odnosno „povratak u klupe“ izvesno rezultirao ogromnim brojem novozaražene i većim brojem hospitalizovane dece.

Branislav Tiodorović kovid ambulanta

Ukazuju i da klinički tok i ishod infekcije omikronom još nisu do kraja poznati.

 

 

„Dodamo li svemu i okolnost da je obuhvat vakcinacijom onih grupa kod kojih je vakcina odobrena i preporučena, poput dece starija od 12 godina, samo simboličan, te da vakcina za mlađe od 12 godina u Srbiji još nije registrovana, mogli bismo reći da su đaci u ovom trenutku najnezaštićenija grupa“, upozoravaju u Udruženju.

Pedijatri su ocenili da u takvim okolnostima, odluka da im se nametne i obaveza da odlaze u kolektiv i pohađaju nastavu na klasičan način predstavlja izlaganje nezaštićene i osetljive populacije velikom riziku od zaražavanja kovidom, gripom ili obema infekcijama.

U isto vreme, ponovo apeluju na sve odrasle koji se nisu vakcinisali da to učine, kao i da vakcinišu decu stariju od 12 godina jer je to, kako naglašavaju, najbolji način da umanjimo mogućnost zaražavanja i zaštitimo sebe i svoje najmlađe od teških oblika kovida.

 


Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar