RIK odbio još šest prigovora na rezultate referenduma

Prigovore o kojima se danas odlučivalo na sednici podneli su glasači Biljana Nikolić iz Čačka, Dejan Vasić iz Šapca, Bosiljka Kovačević iz Šapca i Momir Radić iz Beograda.

Sednica, na kojoj su prisustvola 23 člana Republičke izborne komisije, održana je u zgradi Narodne skupštine u Maloj sali.

Predsednik Repbličke izborne komisije Vladimir Dimitrijević naveo je da se na sednici razmartalo o sedam tačaka dnevnog reda, od kojih su šest odlučivanje o prigovorima glasača, a sedma je tačka „razno“.

Dimitrijević je kao prvu tačku dnevnog reda izneo prigovor Biljane Nikolić, koja je podnela prijavu u ime svoje majke, navodeći da terenska komisija nije izašla na adresu stanovanja njene majke, kao i da je kasnije uvidom u evidenciju glasača pronašla falsifikovan potpis svoje majke, što je, kako tvrdi, uticalo na rezultat glasanja.

Taj prigovor odbačen je kao prigovor podnet od neovlašćenog lica, a Dimitrijević je istakao da je komisija konstatovala da podnosilac uz prigovor nije dostavio ovlašćenje da prigovor podnese u ime svoje majke, pri čemu je utvrđeno i da se u prigovoru ne navode ni lični podaci majke Biljane Nikolić.

Glasač Dejan Vasić iz Šapca podneo je tri prigovora zbog nepravilnosti u sprovođenju referenduma.

Kako je rekao predsednik RIK-a, glasač iz Šapca se žalio zbog povrede biračkog prava, jer glasačko pitanje nije bilo postavljeno dovoljno jasno, kao i zbog toga što, kako tvrdi, glasački odbor nije upisao njegov prigovor u zapisnik, niti njemu lično dozvolio da upiše.

Takođe, glasač Nikolić je podneo prigovor na biračko mesto br. 2 u Šapcu navodeći, kazao je Dimitrijević, da je predsednik Podkomisije odbio da primi njegov prigovor zbog zastarelosti.

Članovi RIK-a zaključili su da su prigovori Dejana Vasića neosnovani, zbog čega su i odbijeni.

Glasač iz Beograda Momir Radić, koji je glasao na opštini Stari grad, podneo je prigovor navodeći da je na referendumu došlo do povrede ustavnih i zakonskih prava na slobodno glasanje.

Predsednik RIK-a Dimitrijević kazao da je Beograđanin u prigovoru naveo da su predmet referenduma obaveze koje proizilaze iz međunarodnog ugovora, utvrđene od strane Venecijanske komisije, što je zabranjeno Ustavom Srbije.

Glasač je tražio da se poništi izjašnjavanje na republičkom referendumu, a članovi komisije su odbili njegov predlog kao neosnovan.

Bosiljka Kovačević iz Šapca smatra da joj je povređeno lično izborno pravo jer je dovedena u zabludu neprikladnim referendumskim pitanjem, zbog čega zahteva da se poništi izjašnjavanje na biračkom mestu br. 2 u „Višoj školi strukovnih studija za vaspitače“.

Njen prigovor RIK je odbila, ocenivši ga kao neosnovan.

Na tačku dnevnog reda „razno“ nijedan član Republičke izborne komisije na sednici nije imao komentar.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar