Pendarovski primio novu vladu, Kovačevski večeras imenovao zamenike

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski primio je danas novog premijera Dimitra Kovačevskog i ministre u njegovoj vladi, čestitao im na izboru i poželeo uspešan rad. Kovačevski je večeras imenovao zamenike, saopšteno je iz njegovog ksbinrts.

Pendarovski je izrazio očekivanje da će novi ministri „dosledno realizovati postavljeni program rada i odgovorno i posvećeno se fokusirati na ispunjavanje strateških ciljeva i zadataka u unutrašnjoj i spoljnoj politici zemlje“, saopštio je kabinet predsednika Severne Makedonije.

Prema saopštenju Vlade, Kovačevski je rekao da je od ministara zatražio čestit i odgovoran rad i upravljanje i da očekuje dobru saradnju sa Pendarovskim. Najavio je konstruktivnu saradnju sa opozicijom i građanskim organizacijma.

Nova vlada, kako je kazao, ima jasan cilj, da odgovori na adekvatan način na energetsku krizu, da obezbedi sigurnost i uslove za bolji život i prosperitetnu evropsku budućnost građana Severne Makedonije.

„Evrointegracije, kao naš strateški cilj, svakako ostaju među glavnim prioritetima. Dolazi novo vreme. Od danas ćemo svaki minut posvetiti ključnim pitanjima od interesa za građane“, naveo je Kovačevski.

Kovačevski, lider Socijaldemokratsakog saveza Makedonije (SDSM), danas pre podne je preuzeo funkciju od dosadašnjeg premijera Zorana Zaeva. Vladu na čijem je čelu parlament je izabrao sinoć, pola sata pre ponoći.

Nova koaliciona vlada, u kojoj okosnicu čine SDSM i albanska Demokratska unija za integraciju (DUI), formirana je pošto je Zaev u decembru podneo ostavku zbog poraza na lokalnim izborima.

Kovačevski imenovao zamenike

Novi premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski odredio je danas na prvoj sednici vlade četiri zamenika.

Kako se navodi u saopštenju, ministar za politički sistem i odnose medju zajednicama Artan Grubi je, kao i prethodnoj vladi, postavljen za prvog zamenika predsednika Vlade Severne Makedonije.

Ministarka bez resora Slavica Grkovska naznačena je za vicepremijera zaduženog za politike dobre vladavine, a ministar bez resora Fatmir Bitići će kao i u vladi Zorana Zaeva biti vicepremijer za ekonomska pitanja, koordinaciju sa ekonomskim resorima i investicije.

Ministar bez resora Bojan Maričić, koji je u prethodnoj vladi bio ministar pravde, imenovan je za zamenika predsednika Vlade Severne Makedonije zuduženog za evropska pitanja.

Četvrti ministar bez resora u novoj vladi Džemail Čupi imenovan za ministra bez resora zaduženog za dijasporu.

Na prvoj sednici vlada premijera Kovačevskog imenovala je i predsednike u članove osnovnih i posebnih vladinih komisija.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar