Hongkong će uspavati oko 2.000 malih sisara zbog pojave korona virusa

Vlasti Hongkonga su danas saopštile da će uspavati oko 2.000 malih životinja, uključujući hrčke, pošto je nekoliko testirano pozitivno na korona virus u prodavnici životinja, gde je inficiran i jedan zaposleni.

Taj autonomni kineski grad će obustaviti prodaju hrčaka i uvoz malih sisara.

Zaposleni u prodavnici životinja juče je testiran pozitivno na delta soj korona virusa, kao i nekoliko hrčaka uvezenih iz Holandije.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da životinje najverovatnije nemaju značajnu ulogu u širenju korona virusa.

Ali vlasti Hongkonga ne isključuju mogućnost prenosa infekcija izmedju životinja i ljudi, odnosno da je prodavac zaražen od hrčaka.

Zvaničnici su rekli da će gradjani koji su posle 7. januara kupili hrčke u toj prodavnici biti stavljeni u obavezni karantin, i da će morati da predaju ljubimce koji će biti uspavani.

Svim prodavnicama kućnih ljubimaca u Hongkongu naloženo je da obustave prodaju hrčaka, a oko 2.000 malih sisara, uključujući hrčke i činčile, biće uspavano, naveli su zvaničnici.

Gradjani koji su kupili hrčke u Hongkongu posle 22. decembra moraće da se testiraju na korona virus i trebalo bi da budu u izolaciji dok ne dobiju negativan rezultat.

Ako njihovi ljubimci budu pozitivno testirani na korona virus, vlasnici će morati u karantin.

Hongkong se bori sa lokalnom epidemijom omikron soja korona virusa, koja se raširila pošto je nekoliko članova posade avio kompanije Katej pasifik (Cathay Pacific) boravilo u u barovima i restoranima širom grada pre nego što su pozitivno testirani.

Vlada je sinoć saopštila da su dve bivše stjuardese uhapšene jer su napustile svoje domove tokom karantina, a kasnije je potvrdjeno da su zaražene korona virusom.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar