Evropski parlament: Ko je naslednik Davida Sasolija

Potpredsednik Parlamenta Pedro Silva Pereira (S&D, Portugal) objavio je imena četvoro kandidata za predsednika tog tela čije su kandidature podnete na plenarnoj sednici večeras pre isticanja roka za prijavu za prvi krug glasanja.

Za mesto predsednika Evropskog parlamenta u drugoj polovini mandata saziva 2019. do 2024. kandidati su Roberta Metsola iz EPP-a, Alice Kuhnke ispred Zelenih, konzervaitvac Kosma Zlotovski i Sira Rego kluba Ljevice, saopšteno je iz Evropskog parlamenta, a prenosi Hrvatska radio-televizija, pozivajući se na Hinu.

Predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli (Sassoli) preminuo je 11. januara izjutra u bolnici u Italiji, gde je bio hospitalizovan od kraja decembra.

Kandidate za predsednika može predložiti klub poslanika ili grupa evoparlamentaraca koja čini takozvani niski prag, što je jedna dvadesetina polanika, odnosno 36 od 705  kada su svi mandati aktivni.

Kandidature se mogu istataći ili povući pre svakog kruga glasanja.

Za izbor predsednika potrebna je apsolutna većina glasova, tj. 50 odsto plus 1 glas, a glasanje je tajno.

Zbog pandemije, glasanje će se održati na daljinu.

Ako ni nakon tri kruga nema pobednika, dva kandidata s najviše glasova iz trećeg kruga ulestvuju u poslednjem, četvrtom krugu, a za predsednika će biti izabran onaj ko ima više glasova.

Predsednik ima široka izvršna i predstavnička ovlašćenja, uključujući  sva ovlađćenja potrebna za vođenje parlamentarnih postupaka i osiguravanje njihovog pravilnog vođenja.

 

Poslanici i lideri EU odali poštu Sasoliju

 

Poslanici Evropskog parlamenta (EP) i lideri Evropske unije (EU) večeras su u Strazburu odali poslednju poštu Italijanu Davidu Sasoliju, „ponosnom Evropljaninu“, koji je preminuo prošle nedelje neposredno pre kraja svog mandata na mestu predsednika parlamenta.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) izjavio je da je Sasoli bio „ponosni Evropljanin“, potpuno okrenut drugima i vodjen idealima „socijalne pravde i solidarnosti“.

Mišel je Sasolija opisao kao „toplu, jednostavnu, autentičnu, nasmejanu i čvrstu“ ličnost.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron), koji će u sredu održati govor u EP-u, izjavio je da je imao „osećaj divljenja prema čoveku retke dobronamernosti“.

Makron je pozdravio „vatrenog arhitektu“ evropske izgradnje i podvukao posvećenost Sasolija „dijalogu“ sa zemljama Balkana i južnog dela Mediterana.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Leyen), koja nije došla na ceremoniju jer bila u kontaktu sa osobom zaraženom korona virusom, pomenula je u poruci upućenoj EP-u strast koju je Sasoli imao prema Evropi i demokratiji.

Sasoli, koji je preminuo 11. januara u 66. godini, izabran je za predsednika Evropskog parlamenta u julu 2019. godine. Medjutim, njegov rad je ugrozila epidemija korona virusa tako da su mnoge sednice Evropskog parlamenta održavane onlajn.

Predsednik EP će ostati upamćen i po solidarnosti usred pandemije korona virusa, jer je dao na raspolaganje prazne prostorije EP u Briselu i Strazburu za pripremu obroka za ljude u nevolji kao i za centre za testiranja na korona virus.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar