Ceo Japan na oprezu zbog cunamija

Tokom noći duž obala Japana proglašena je uzbuna zbog cunamija koji se približio toj ostrvskoj zemlji u zapadnom Pacifiku. Usled toga, oko 230.000 stanovnika pozvano je da se evakuiše iz svojih domova.

Cunami prouzrokovan vulkanskom erupcijom na Tongi dosegao je krajnji jug Japana nakon ponoći i u više navrata zasipao preko 3.000 kilometara obale ostrvske carevine koja se proteže Tihim okeanom.

Najviši zabeleženi cunami je bio 1,2 metra i za sada nisu zabeležene žrtve, mada su u nekim manjim lukama prevrnuti ili potopljeni ribarski brodići i čamci.

Japanske vlasti, međutim, i nakon svanuća, deset sati nakon objave uzbune, pozivaju stanovništvo da ostane u evakuacionim centrima jer postoji mogućnost novih naleta cunamija.

Naročito se na oprez poziva stanovništvo u obalskom pojasu prefekture Ivate na severoistoku zemlje, gde se očekuje novi talas visine do tri metra. Posebno je opasan scenario u kojem se cunami poklopi sa plimskim talasom.

Zbog opasnosti od novih cunamija u Japanu je otkazana plovidba feribota koji saobraćaju u zalivima i između ostrva, vozova koji se kreću duž obale, pa i letova za koje se koriste aerodromi locirani uz more. Stanovništvo se poziva da se drži dalje od obale.

Japanski stručnjaci koji su analizirali satelitske snimke erupcije u okolini Tonge tvrde da je reč o podvodnom vulkanu i izuzetno snažnoj erupciji, te da je cunami generisan ili tektonskim pomeranjem dna ili velikim pritiskom vazduha koji se proširio na površini okeana nakon erupcije.

Samu Tongu, koja se nalazi samo 65 kilometara od podvodnog vulkana Hunga Tonga – Hunga Hapai, pogodio je cunami visine oko 1,2 metra. U okolini Tonge, na ostrvima Vanuatu, Samoa i Nova Kaledonija, kao i nešto dalje, na Fidžiju, registrovani su cunamiji visine do 80 centimetara.

Pored Japana, oprez vlada i na Novom Zelandu, u Australiji i Čileu.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar