Telefoni će nas prepoznavati po načinu hoda?

Studija Plajmaut univerziteta pokazala je kako bi verifikacija hoda, ugrađena u pametne telefone, mogla biti odličan začin zaštite mobilnih uređaja.

Izvor: B92, bug.hr utorak, 14.12.2021. | 11:23 -> 15:51 Podeli Foto: GaudiLab / Shutterstock.com

Foto: GaudiLab / Shutterstock.com

Širom sveta, više od 6,3 milijarde ljudi koristi pametne telefone. Iako mehanizmi proveravanja autentičnosti – kao što su lozinke, PIN-ovi i biometrija – postoje, studije su pokazale da stepen sigurnosti i upotrebljivosti takvih pristupa znatno varira.

Novo istraživanje, sprovedeno na Plajmaut univerzitetu, pokazalo je da bi verifikacija hoda mogla biti održivo sredstvo zaštite pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja od sajber kriminala.

Studija univerzitetskog Centra za sajber sigurnost, komunikacije i mrežna istraživanja, objavljena u Computers & Security, ilustrira da bi – unutar odgovarajućeg okvira – prepoznavanje hoda moglo biti održiva tehnika za zaštitu pojedinaca i njihovih podataka od potencijalnog kriminala.

Naime, kako je pokazalo istraživanje, sistem je hod pojedinaca prepoznavao u 85 odsto slučajeva, s tim da se ta brojka popela na gotovo 90% kada su hodali normalnom brzinom ili brzo.

Ova studija se nadovezuje na prethodni rad, kroz evaluaciju multi algoritamskog sistema za prepoznavanje hoda i prva je koja je to primenila koristeći podatke iz stvarnog sveta. Podaci su prikupljani tokom sedam do deset dana pomoću žiroskopa i akcelerometra, a svaki učesnik istraživanja je generisao prosečno 4000 uzoraka aktivnosti, od normalnog i brzog hoda do penjanja uz i silaženja niz stepenice.

„Provera autentičnosti hoda pojavila se kao nenametljiv način skupljanja potrebne količine ličnih podataka, ali do sada svi testovi su se odvijali u kontrolisanom okruženju. Samo prepoznavanje hoda nije savršeno rešenje, ali bi moglo pomoći zaštiti korisnika“, objašnjava Nejtan Klark, profesor sajber sigurnosti i digitalne forenzike na Plejmaut univerzitetu.

Autentifikacija vlasnika mobilnog uređaja putem načina hoda mogla bi pomoći u situacijama kod krađe uređaja ili zaštite podataka blokiranjem rada ako uređaj koristi netko drugi, osim vlasnika, kažu istraživači sajber bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar