Simuliran globalni hakerski napad na svetska finansijska tržišta

Vodeće svetske finansijske institucije su, zajedno s 10 država, sprovele simulaciju velikog sajber napada na međunarodna finansijska tržišta.

Izvor: B92, Zimo petak, 10.12.2021. | 13:34 -> 14:14 Podeli Foto: Artem Oleshko / Shutterstock.com

Foto: Artem Oleshko / Shutterstock.com

Izrael je predvodio ovu vežbu, u kojoj je učestvovalo 10 država i koja simulira sajber napad sa štetnim efektom velikih razmera na finansijska tržišta širom sveta. Vežbom je pokušano stvaranje realističnog scenarija panike i haosa, koji bi usledio nakon jednog takvog događaja, prenosi agencija Reuters.

Međunarodna sajber vežba nosi naziv „Kolektivna snaga“ (Collective Strength) i sprovedena je u četvrtak. U njoj su učestvovali SAD, Velika Britanija, Nemačka, Italija, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati, između ostalih. U vežbi su učestvovali i Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svetska banka.

Finansijskim službenicima iz zemalja koje su učestvovale u vežbi, prikazan je film koji simulira događaje i u kojem narator napominje kako su ukradeni osetljivi podaci koji su potom podeljeni na Dark Webu. To je, na kraju, „stvorilo pometnju na finansijskim tržištima“ tokom perioda od 10 dana.

Izraelsko ministarstvo finansija vežbu je okarakterisalo kao ratnu vežbu, a prošla je kroz više različitih vrsta napada, uključujući i probijanja koja su uticala na međunarodne berze, likvidnost i sigurnost podataka koje međusobno dele izvoznici i uvoznici širom sveta.

U vežbi se isto tako proučavao uticaj lažnih vesti o toj krizi, kao i koji koraci se mogu očekivati od strane svetskih vlada.

Izraelski zvaničnici su istakli su kako se u prošlosti već događalo probijanje manjih nivoa u kompanijama, ali su takvi napadi mogući i na širem planu. Isto tako su zaključili da jedino globalna saradnja ima bilo kakvu nadu u sprečavanju najgorih ishoda u slučaju velikog hakerskog napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar