Microsoft ubrzava Windows 11, ali i crpi inspiraciju iz omražene Viste

Izgleda da Microsoft pravi neke veoma potrebne promene u Windowsu 11, kako bi pomogao svom novom operativnom sistemu da radi brže.

Izvor: B92, Techradar utorak, 4.01.2022. | 08:44 Podeli Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Kako izveštava Windows Latest, Microsoft zapravo poništava jednu od promena koje je napravio još 2019. godine, kada je dodao funkciju u Windows File Explorer polje za pretragu koje je omogućavalo da pretražujete svoje OneDrive skladište u oblaku, pored lokalnih datoteka. Odeljak „Recent files“ u Exploreru takođe je dobio podršku za Office.com onlajn fajlove.

Iako je ovaj dodatak možda bio koristan za ljude koji čuvaju (ili kreiraju) mnogo datoteka koristeći Microsoftove onlajn usluge, ako ih ne koristite (ili koristite alternative kao što je Google Drive), onda je ova funkcija prilično besmislena. Još gore je, međutim, to što je dovela do toga da File Explorer radi sporije i u Windowsu 10 i u Windowsu 11.

Kako je File Explorer sastavni deo Windowsa, ukoliko počne da radi loše to može dovesti do toga da kompletan računar deluje usporeno.

Dobra je vest je da Microsoft želi da reši ovaj problem u predstojećoj verziji Windows 11 operativnog sistema. Rana verzija, koju su neki ljudi testirali, sada ima mogućnost da isključi Office.com integraciju u File Exploreru.

Iako je opcija za isključivanje skrivena Group Policy editoru, omogućiće da sprečite Explorer da uključuje Office.com datoteke. Ova opcija će takođe zaustaviti Windows 11 Start meni da traži i prikazuje onlajn Office dokumente.

Naravno, ako smatrate da je ova funkcija korisna, i dalje ćete moći da je koristite, jer će ostati uključena podrazumevano.

Microsoft ne gleda samo u svoju prošlost kako bi ispravio greške – čini se da takođe crpi inspiraciju iz njih, jer Windows Latest takođe izveštava da bi Windows 11 mogao da dobije povratak gadžeta sličnih onima u Windows Visti.

Nije tajna da je Windows Vista bila jedna od omraženijih verzija operativnog sistema, pa se čini pomalo iznenađujućim da Microsoft uzima bilo koju od njegovih karakteristika kao inspiraciju za Windows 11.

To se posebno odnosi na gedžete. To su bile osnovne aplikacije koje ste mogli da zakačite na desktop i prikazivale su različite informacije, kao što je inboks elektronske pošte. Eksterne kompanije su takođe podsticane da kreiraju sopstvene gadžete, što su neke od njih u početku i radile.

Međutim, ne samo da što se Windows Vista pokazao nepopularnim, već je i njegova funkcija gadžeta bila još manje prihvaćena, što je dovelo do toga da su mnoge kompanije napustile podršku za njih.

Izvori ističu da Microsoft planira da se vrati ovoj ideji – ali uz neke ključne promene. Očigledno, oni će se sada zvati vidžeti i biće prikazani samo na tabli za vidžete u Windows 11 operativnom sistemu i neće biti dodati na desktop.

Trenutno, vidžet tabla sadrži samo vidžete koje je napravio Microsoft, tako da bi omogućavanje podrške sa strane moglo da obezbedi da vidžeti postaju korisniji.

Naravno, postoji rizik da se istorija ponovi. Potrebno je da Microsoft obezbedi da korisnici vide da su vidžeti korisni. Ukoliko ih ne koriste, onda se ni eksterne kompanije neće truditi da ih prave.

Ono što Microsoft svakako ne želi, jeste da u Windows 11 implementira još jednu funkciju koju niko ne koristi i nadamo se da to neće biti tako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar