Laptopu iz 1989. je potrebno 584 miliona godina da zaradi jedan dolar od rudarenja bitkoina

Ne očekujte da se obogatite od rudarenja kriptovaluta na laptopovima starim više od 30 godina.

Foto: Profimedia

Laptopovi su postojali i tokom osamdesetih godina prošlog veka, a u najvećoj meri su se proizvodili kako bi obavljali zadatke sa obradom tekstova.

Vlasnik Toshiba T3200SX laptopa iz 1989. godine je svoj uređaj čuvao sve ovo vreme i odlučio je da ga uposli u svrhu rudarenja bitkoina.

Zasnovano na trenutnim vrednostima, kao i snazi rudarenja, Toshiba T3200SX laptopu bi bilo potrebno oko 584 miliona godina da zaradi jedan dolar od rudarenja bitkoina.

Naravno, svrha ovog eksperimenta nije da se zaradi što je više moguće od rudarenja, već da se pokaže da je rudarenje moguće na velikom broju uređaja.

„Mnogi uređaji mogu da se koriste za rudarenje bitkoina, od ASIC-a ili GPU karti do Raspberry Pi računara. Zašto da ne isprobate nešto što je veoma egzotično? Poput laptopa starog 32 godine. Zbog čega? Zato što to možemo“, ističe Dimitrij Elijusejev – kreator ovog eksperimenta.

Elijusejev je Python i IoT programer, a takođe sebe naziva i naučnikom-entuzijastom. On objašnjava da je najbolji način da proučavamo bilo koju tehnologiju – da je isprobamo. Čak i kada sam projekat nije praktičan.

„Ljudima je jasno da ih rudarenje bitkoina na računaru starom 30 godina neće načiniti bogatim. Ali će im omogućiti da razumeju proces, kako sve funkcioniše u pozadini, kao i da uporede kako su performanse računara napredovale tokom svih ovih godina“, ističe Elijusejev.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar