iPhone slavi 15. rođendan

Pre tačno 15 godina, 9. januara 2007. godine kompanija Apple predstavila je svoj prvi smartphone pod nazivom iPhone.

Izvor: B92 petak, 7.01.2022. | 12:16 Podeli Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Te 2007. godine čuveni Stiv Džobs predstavio je prvi model smartphone-a iPhone i objasnio na koji će način ovaj telefon napraviti revoluciju u industriji telefona u godinama koje dolaze.

Nije tajna da je Apple lider u inovacijama svih ovih godina, a od 2007. godine prodato je preko milijardu uređaja što ga čini najpopularijim smartfonom ikada. Telefon koji se i dan danas prodaje, možda više neko ikad, u milionima zaslužan je za vrednost kompanije Apple od preko 300 milijardi dolara.

Uz pomoć Stiva Džobsa i Tima Kuka, iPhone je prešao dug put od običnog malog uređaja za komuniciranje do pravog ličnog asistenta za život.

Džobs je opisao iPhone kao “tri-u-jedan uređaj”: “iPod sa širokim ekranom osetljivim na dodir, revolucionarni mobilni telefon i najsavremeniji uređaj za internet komunikaciju”.

iPhone je od tada predstavljen u nekoliko različitih verzija, ali je dizajn onakav kakav je osmislio Stiv Džobs i dalje prisutan.

U to vreme, njegov koncept delovao je gotovo preterano ambiciozno. Podrazumevao je da ljudi treba da nose pravi kompjuter u džepu, ali se ispostavilo da je to bilo baš ono što im je potrebno.

“iPhone je ključni deo života naših korisnika”, napisao je aktuelni izvršni direktor Apple-a Tim Kuk na desetogodišnjicu predstavljanja iPhone-a. “Danas više nego ikad menja način na koji komuniciramo, zabavljamo se, radimo i živimo. iPhone je postavio standarde u svetu mobilnog računarstva u njegovom povoju i mi tek počinjemo. Najbolje tek dolazi”.

Možda je to istina, ali će za mnoge korisnike Džobsovo predstavljanje prvog telefona pod oznakom iPhone predstavljati najsvetliji trenutak u istoriji kompanije.

Hajde da se podsetimo šta je to sve Apple uradio prvi:

1. Apple je izmislio revolucirani touch-screen zvani Multi-Touch

2. Apple je „spakovao“ iPod u iPhone

3. Godine 2008., Apple je predstavio AppStore, industriju vrednu nekoliko milijardi dolara koja će podržati milione aplikacija i web developera i promeniti način na koji koristimo naše telefone.

4. Retina Display (960×640) na iPhone-u 4 promenio je kriterijume industrije kada je rezolucija ekrana u pitanju.

5. Facetime je debitovao na iPhone-u 4, a od tada je najpouzdanija aplikacija za video pozive.

6. iPhone je već na modelu 4S dao mali pregled budućnosti, tačnije Siri, ličnog voice asistenta.

7. Apple je oduševio industriju kada je na modelu iPhone 5s predstavio jači mobilni procesor (64-bit) koji je omogućio mnogo bolju grafiku i performanse.

8. Apple je prva kompanija koja je omogućila otključavanje telefona otiskom prsta i to na modelu 5S.

9. Apple je napravio hrabar potez kada je izbacio ulaz za slušalice na iPhone-u 7 i predstavio bežične slušalice Airpods.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar