Hiljade aplikacija postalo beskorisno zbog jednog developera

Developer je namerno oštetio dve biblioteke otvorenog koda na GitHubu i registru softvera.

Izvor: B92, Bleepingcomputer ponedeljak, 10.01.2022. | 13:06 -> 14:12 Podeli Foto: garagestock / Shutterstock.com

Foto: garagestock / Shutterstock.com

U pitanju su „faker.js“ i „colors.js“ biblioteke, od kojih zavisi na hiljade korisnika i aplikacija. To znači da su svi projekti, koji koriste pomenute biblioteke, postali beskorisni.

U međuvremenu, color.js je ažuriran na funkcionalnu verziju, dok je faker.js i dalje pod uticajem pomenute akcije. Problem se može rešiti prelaskom na stariju verziju.

Bleeping Computer je otkrio da je Mark Skvajers, koji je developer ovih biblioteka, ubacio njihove revizije na GitHub koje dovode do toga da aplikacije neprekidno prikazuju čudna slova i simbole.

Jedna od od akcija, koje revizije pokreću, je ispisivanje tri linije teksta „LIBERTY LIBERTY LIBERTY“, dok je faker.js Readme fajl promenjen u „Šta se zaista desilo sa Aronom Švarcom?“. Švarc je prominentni developer, koji je osnovao Creative Commons, RSS i Reddit. Tokom 2011. godine je optužen za krađu dokumenata iz akademske baze JSTOR kako bi ih omogućio javno dostupnim, a potom je 2013. godine izvršio samoubistvo.

Kada su u pitannju reakcije na ovaj potez Skvajersa, postoje dva tabora. Neki podržavaju, dok drugi negoduju i izražavaju nezadovoljstvo.

Skvajersov hrabar potez je svakako skrenuo pažnju na nekoliko tema (moralnih i finansijksih) o razvoju otvorenog softvera, što je verovatno bio i cilj njegovih akcija.

Pored toga, veruje se da je developer umoran od toga da pruža besplatno svoje usluge i znanje, a da se njegov trud ne vrednuje.

Veliki broj sajtova, softvera i aplikacija se u velikoj meri oslanja na to da developeri otvorenog koda razvijaju bitne alatke i komponente – i sve to besplatno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar