Eksperti: „2022. godina će biti najgora do sada“

Istraživači sajber bezbednosti nisu optimistični kada je u pitanju predstojeći period.

Izvor: B92, Hothardware petak, 17.12.2021. | 09:32 -> 15:11 Podeli Foto: Sergey Nivens / shutterstock.com

Foto: Sergey Nivens / shutterstock.com

Kriminalci i distributeri ransomvera su značajno evoluirali tokom poslednjih nekoliko godina. Operateri, koji su ranije bili razuđene grupe ili pojedinci, sada su postali visoko sofisticirani i organizovani.

Eksperti za sajber bezbednost sugerišu da se ne očekuje poboljšanje situacije. Neki od njih kažu i da se nalazimo u „zlatnom dobu ransomvera“, te da će 2022. godina biti najgora do sada.

Prema navodima agencije ENISA (Agencija za sajber bezbednost Evropske Unije), ransomver napadi su porasli za 150 procenata između aprila 2020. godine i jula 2021.

Jedan od najvećih faktora, koji su uticali na povećanje učestalosti ransomver napada, jeste monetizacija. Sajber kriminalci su u velikom broju slučajeva, od pojedinačnih napada, uspevali da iznude milione dolara.

Delom, veliki pokretač ransomver napada jeste zloupotreba tehnologija u razvoju. Sugeriše se da se kvantum računarstvo potencijalno koristi za razvoj novih načina pokretanja sajber napada.

Istraživači sajber bezbednosti ukazuju da će hakeri ići dotle da će organizacijama iznuđivati novac preko modela pretplate, gde će se kriminalcima plaćati kako vas ne bi napadali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

-1; i– ) { p[i].parentNode.removeChild(p[i]); } ]]> p:nth-of-type(2)“).after(articleRelated); ]]>
Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar