ULOVLJENO 10 MORSKIH DRONOVA U KINI: Peking nagradio ribare zbog otkrivanja uređaja opasnih po nacionalnu bezbednost

 

Kineske vlasti nagradile su 11 ribara i pet povezanih osoba iz provincije Đangsu, koja se nalazi na obali Žutog mora, jer su „otkrili i uhvatili 10 sumnjivih stranih uređaja sa špijunskim funkcijama u kineskim teritorijalnim vodama od 2020. godine“, navodi „Global tajms“.

Istragom i tehničkom analizom utvrđeno je da 10 uređaja, napravljenih van Kine, imaju specijalne funkcije, kao što su podvodno istraživanje, identifikacija i krađa, te da su predstavljali pretnju po nacionalnu bezbednost, piše kineski državni medij.

Kineske vlasti uvele su visoke novčane nagrade za ljude koji obezbede korisne informacije o špijunskim aktivnostima, koje idu i do pola miliona juana (78.000 dolara)

Poslednjih godina zabeleženo je više ovakvih slučajeva u kom su otkrivani ploveći špijunski uređaji. Tako je u aprilu prošle godine otkriven ploveći dron dug čak tri metra, koji je imao solarne panele, antene i opremu za nadzor, koji su vlasti kasnije opisale kao „izviđački uređaj koji je tajno ubačen u kineske vode od strane druge države“. U 2018. godini, ukupno 18 ljudi dobilo je u provinciji Đangsu nagrade zbog otkrivanja špijunskih plovećih dronova.

Učestalost morskih dronova u ovoj oblasti može se objasniti time što provincija Đangsu ima obalu dugu više od 1.000 kilometara, koja gleda na Japan i Južnu Koreju. Međutim, kineske vlasti još nisu objavile iz kojih država dolaze špijunski dronovi, piše RT.

 

Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar