„ŠIBATI“ DODIKA, A NATO TRUPE DA PREPLAVE BOSNU! U britanskom parlamentu debata o situaciji u BiH, glavni ton dali lobisti Bošnjaka

 

Tako su učesnici rasprave o situaciji u BiH, koja je u sredu održana u Komitetu za spoljne poslove Britanskog parlamenta, gotovo papagajski ponavljali: srpskog člana Predsedništva BiH i rukovodstvo Srpske treba „šibati“ sankcijama, a NATO mora da preplavi Bosnu kako bi se „odvratili secesionisti“. Udarano je i na Moskvu i Peking i njihov „maligni uticaj“ u regionu, ali i na sve ostale koji ne slede slepo politiku rušenja Srpske.

Da je ova debata unapred dobro režirana bez sumnje ukazuje i izbor svedoka na raspravi, sva tri iz redova samo jednog konstitutivnog naroda u BiH, bošnjačkog, čiji je dosadašnji angažman i te kako poznat Srbima sa obe strane Drine.

Tako je svoje viđenje situacije u BiH dala baronesa Arminka Helić, članica Doma lordova, glavni bošnjački lobista u Belikoj Britaniji, kojoj se pripisuje i skandalozna rezolucija o genocidu u Srebrenici, na svu sreću, stopirana u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija od strane Rusije. Ona je poznata i po jakim vezama sa bivšim britanskim šefom diplomatije Vilijamom Hejgom. Sa njim i glumicom Anđelinom DŽoli, autorkom kontroverznog filma o ratu u BiH „U zemlji krvi i meda“, zajedno je 2014. obilazila BiH, uključujući i Srebrenicu, dosoljavajući monstruozne narative o masovnim seksualnim zločinima koje su Srbi navodno počinili tokom devedesetih.

Baronesa se poslednjih meseci, a posebno od nametanja Inckovog zakona o negiranju genocida, ponovo politički aktivirala, ne krijući da joj je Dodik „trn u oku“. Na raspravi je tražila još jače sankcije za „korumpiranog Dodika“ i napala Rusiju i Kinu, ali i Mađarsku, Sloveniju i Hrvatsku jer otvoreno podržavaju ruske interese na Balkanu.

Ništa manje oštar nije bio ni drugi svedok, poslanik u Parlamentu BiH Damir Arnaut, inače sin bivšeg ambasadora u Beogradu Boriše Arnauta, koji se smatra odgovornim za davanje bosanskog državljanstva hiljadama mudžahedina tokom rata. Tako je mlađi Arnaut, kojeg su u sarajevskim krugovima nazivali „privatnim diplomatom“ Harisa Silajdžića (kome je bio savetnik za ustavnopravna pitanja) takođe tražio da se sve zemlje pridruže sankcijama Dodiku i optužio Rusiju da ima „najzloćudniji“ uticaj u regionu.

– Govorio sam upravo o ambicijama ove dvojice (Vučić i Erdogan, prim. aut.) plus Milanović i Orban. Skinite šape sa BiH. Ovo je zapadna teritorija. Pravog Zapada.

 

ZALAGANJE ANKARE ZA POŠTOVANJE DEJTONA

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik pozdravio je razgovor predsednika Vučića i Erdogana o situaciji u BiH i njihovo zalaganje za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH.

– Zahvalan sam im na tome i podržavam nastojanje da se dijalogom dođe do rešenja u BiH, što su i inicirali predsednici Vučić i Erdogan. RS se sve vreme jasno zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i dijalog političkih predstavnika tri konstitutivna naroda u BiH. Bilo čije drugo mešanje u dešavanja u BiH neće doneti ništa dobro. Sudbina BiH je u dijalogu domaćih političara u konstelaciji Erdogan, Vučić i Milanović. A Srpska ni u jednom momentu nije ugrozila mir i stabilnost u BiH, niti nam je to bila namera, već insistiramo na poštovanju Ustava i onoga što je potpisano u Dejtonu.

 

Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar