Milinčić za RTS: Jedno je sigurno, NATO neće doći u Ukrajinu

Ljubinka Milinčić je za RTS ukazala da se sve vreme sluša kako Amerika brani ugroženu Ukrajinu, a da i predsednik te zemlje Vladimir Zelenski kaže svom narodu „nemojte da se plašite neće biti nikakvog rata“.

Istovremeno, dodaje Milinčićeva, dok Amerikanci zakazuju rat početkom januara, ukrajinski predsednik se odmara na Sejšelima, ukrajinska Rada ne radi do nekog februara, što ocenjuje – „pa nije valjda toliko opasno da su svi otišli na odmor i čekaju da počnu bombe da padaju“.

„Slušala sam jednog ruskog generala koji kaže ‘zar mislite da bi mi ratovali tenkovima u današnje vreme’.  U današnje vreme se ne ratuje tenkovima, tenkovi imaju neku drugu svrhu, tako da Ukrajina tu služi kao sredstvo za obuzdavanje Rusije, to je ono što Amerika radi, već jako dugo“, smatra Milinčićeva.

 

Rusija traži odgovor od Amerike

Podseća da je Rusija postavila pitanja na koja traži odgovor od Amerike. Jedno od pitanja je i Ukrajina, ali postoje i druga, a to je povlačenje američkih i NATO snaga, atomskog oružja iz Evrope i pogotovo sa ruskih granica.

Da ne bi odgovorili na ta pitanja oni, kako je rekla, „huškaju Ukrajinu i nagoveštavaju rat i govore o nekim stvarima koje nemaju nikakve veze sa suštinom stvari“.

„Ali istovremeno Bajden koji šalje novac, oružje i ne samo Bajden nego i Britanija, šalju i ljude tamo i obučavaju Ukrajinu. Oni nemaju NATO bazu,  ali se ponašaju kao da imaju. Istovremeno on juče u svom govoru kaže da neće primiti Ukrajinu u NATO i to je ono što je tražio Putin“, istakla je Milinčićeva.

Što se tiče suzdržanosti Nemačke ukazuje da ona ima dosta iskustva sa ratovanjem sa Rusijom, tako da sigurno zna da nije dobro zaratiti s Rusijom. Međutim, tu je i u pitanju i pragmatizam, nemačka privreda je veoma vezana za Rusiju koja ogromno tržište upravo za nemačke proizvode.

 

Postavljena je crvena linija

Naglašava da je Ukrajina važna zato što je tu crvena linija koja je postavljena. NATO je došao do Ukrajine, ako bi krenuo dalje, smatra da bi zaista ugrozio Rusiju i njenu odbrambenu sposobnost.

„Rusija ne može da dozvoli da bude ugrožena, ona ne može da dozvoli da američke rakete budu toliko blizu da mogu da gađaju Moskvu, pogode pre nego što ona odgovori eventualno na eventualni NATO napad. I to je ta crvena linija zbog koje je Ukrajina važna“, objasnila je Milinčićeva.

Međutim, ističe i da Ukrajina, nažalost ne shvata da ona nije važna sama po sebi nego da je važna zbog toga i ne shvata da iako je nekoliko puta rečeno kao što je i juče poručio  ministar inostranih poslova: „Pa nećete vi da pretite, a mi da ginemo“. Dodaje i da je to bilo u kontekstu – morate nam vi više pomoći.

 

„Ukrajina neće biti članica NATO-a“

„“Možda dopire svest do njih da će se Amerika boriti za Ukrajinu do poslednjeg Ukrajinca“, ocenjuje Milinčićeva.

Komentarišući pretnje Džozefa Bajdena, da će ukoliko Putin izvrši invaziju na Ukrajinu uvesti sankcije kojima će, između ostalog biti ograničen pristup Rusije međunarodnom bankarskom sistemu, Milinčićeva smatra da do toga neće doći.

„Ako bi Bajden to sve uradio, što smatram da neće, došlo bi do kraha ekonomskog sistema u svetu, a Rusija bi sa drugim zemljama s kojima trguje nastavila da trguje u svojoj ili u toj drugoj valuti kao što to sada radi u jednom delu sa Kinom ili drugim zemljama. To nije dobro ni za koga ni za Ameriku ni za Rusiju ni za ceo svet, tako da se to neće dogoditi“, naglasila je ona.

Ocenjuje da Bajden preti da bi pokazao svom narodu koliko je on opasan, a s druge strane polako pregovara.

„Prvi put Amerikanci polako pregovaraju s Rusima o tim stvarima i oni će sigurno morati da dođu do nekog zaključka. Jedno je sigurno neće doći NATO u Ukrajinu, Ukrajina neće biti članica NATO-a, juče je rekao Bajden. Znači jedno je pitanje rešeno i idemo na druga pitanja koja su važna, ne samo za Rusiju nego i za celu Evropu“, zaključila je Ljubinka Milinčić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar