BLOKIRAĆEMO PUT SRBIJE U EU! Hrvati ponovo prete, uputili su i protestnu notu, smeta im što će svet saznati o monstruoznim zločinima NDH!

 

Hrvatska ponovo preti Srbiji da će zaustaviti njen put ka Evropskoj uniji, a kao razlog sada navodi problem arhivske građe koje Beograd navodno odbija da vrati Zagrebu.

Zagrebački Večernji list tvrdi da Beograd odbija da Zagrebu vrati arhivsku građu koja mu pripada iako je, kako kažu, Srbija potpisala sporazum o sukcesiji, prenosi Sputnjik.

– Hrvatska je tim povodom juče uputila protestnu notu Srbiji u kojoj upozora tu zemlju da problem arhiva može zaustaviti put Srbije prema EU – navodi hrvatski list i dodaje da zvanični Zagreb traži od Srbije da mu preda i građu sa diska koju je Srbija dala Izraelu i u kojoj je, prema saopštenju srpskog Ministarstva odbrane, građa o stradanjima Jevreja u NDH.

Dodaju da je Hrvatska protestnu notu uputila Srbiji nakon što je službenim stranicama srpskog Ministarstva odbrane objavljena informacija o sastanku potpredsednika srpske vlade i ministra odbrane Nebojše Stefanovića sa ambasadorom Izraela u Beogradu Jahelom Vilanom, 7. februara.

Arhiva Žrtve zločinačke NDH u Jasenovcu tokom Drugog svetskog rata

Prema tom saopštenju, ambasadoru Izraela je uručen “hard disk s više od 162.000 stranica digitalizovane arhivske građe koje je Vojni arhiv prikupio, a koja se odnosi na progon i stradanje Jevreja od NDH tokom Drugog svetskog rata”.

 
Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar