Beograd i Brisel posvećeni EU perspektivi Srbije

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka Saveta, ponovljena je posvećenost evropskoj perspektivi Srbije, pozdravljno otvaranje klaster 4 u decembru 2021. godine kao i ambicja Srbije da otvori nove klastere, a na osnovu daljeg napretka u primeni reformi u zemlji.

„U skladu sa poboljšanom metodologijom proširenja, Srbija treba da se fokusira na temeljne reforme. Napredak u poglavljima iz oblasti vladavine prava i osnovnih prava, kao i o normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom*, i dalje je od suštinskog značaja i odrediće tempo pristupanja pregovore u celini“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Nagalšava se da je u Srbiji „primećen napredak u obalsti vladavine prava“ , a dogovoreno je da zemlja nastavi reforme posebno u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija i procesuiranja ratnih zločina pred domaćim sudovima.

„Učesnici su se složili oko važnosti pravilnog funkcionisanja demokratskih institucija i jačanja sveukupnog poverenja u izborne procese kao suštinskog za demokratija i vladavina prava“, navodi se u tekstu saopštenja.

Tokom Saveta za stabilizaciju i pridruživanje pozdravljeni su rezultati referenduma o ustavnim amandmanima u Srbiji i razmotreni dalji koraci u reformi vladavine prava u zemlji, ai u skaldu sa EU standardima.

Učesnici Saveta EU-Srbija složili su se da je potrebno da se Srbija konstruktivno angažuje u dijalogu Beograda i Prištine i da „u dobroj veri i u duhu kompromisa“ radi na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma koji bi trebalo da reši ključna otvorena pitanja između dve strane i doprinese regionalnoj stabilnosti.

„To je ključno kako bi Srbija i Kosovo mogli da napreduju po svom evropskim putevima. Učesnici su ponovili svoja snažna očekivanja da će se svi već postignuti sporazumi u potpunosti poštovati i sprovoditi, sa fokusom na uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Izraženo je i zaljenje zbog konstatacije da vlasti u Prištini nisu dozvolio održavanje referenduma o ustavnim amandmanima, za razliku od prakse u prošlosti“, navodi se u saopštenju Saveta EU i Srbije.

Na Savetu za stabilizaciju i pridruzivenje pozdravljeno je i aktivno učešće i doprinos Srbije zajedničkim evropskim vojnim misijama i opreracijama kao i pripreme Srbije za učešće u civilnim misijama EU.

Posebno je naglaseno da je stopa usklađenosti Srbije sa spoljnopolitičkim odlukama EU porasla u 2021. godini, a učesnici su se složili da je potrebno da Srbija dodatno pojača napore u progresivnom usklađivanju sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

U zajedničkom saopštenju EU i Srbije nagalšena je i potreba za smislenom regionalnom saradnjom i dobrosusedskim odnosima na Zapadnom Balkanu, uključujući i rešavanje ratnih zločina.

Učesnici su se složili i oko važnosti primene Zelene agende u Srbiji, sa fokusom na planovima za energetiku i borbu protiv klimastkih promena.

Podržano je i pokretanje Zajedničkog regionalnog tržista na Zapadnom Balkanu i zakljuceno da će se samo uz inkluzivnu regionalnu saradnju u potpunosti iskoristiti potencijali evropskog Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar