U SUSRET IZAZOVIMA: Vatrogasci spasioci iz Novog Pazara spremni za reagovanje u vanrednim situacijama

 

Od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije su, tako, stigla tri nova kamiona za gašenje požara i druga oprema, a od velike koristi je bilo i učestvovanje u prekograničnom projektu „Budimo pripremljeni“ – realizovanom uz pomoć kolega sa severa Crne Gore.

U okviru tog projekta MUP Srbije i Fondacije za razvoj severa Crne Gore, vatrogasci iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške su dobili pet terenskih vozila, prenosne gumene rezervoare za vodu sa pratećom opremom, ali i vredne termovizijske kamere. Projekat je ukupno koštao oko 430.000 evra, a većina sredstava je obezbeđena iz pretpristupnih (IPA) fondova Evropske unije.

– Pored te opreme, naši vatrogasci su sa kolegama iz Crne Gore obavili i dva velika treninga. Prvi je bio na Kopaoniku, gde su uvežbavali gašenje požara na otvorenom, a drugi u Nikšiću, gde su trenirali spasavanje na brzim vodama – poručuje načelnik Odeljenja za vanredne situacije pri Policijskoj upravi u Novom Pazaru Darko Belić.

 

Vežba na otvorenom, Foto MUP Srbije

 

Pored praktičnog rada na terenu, kaže, vatrogasci spasioci su učestvovali i u raznim radionicama i obukama od kojih izdvaja onu sa ekspertima iz Primorsko-goranske županije Hrvatske.

– Od 2020. znatno unapređujemo i preventivni rad, pa smo održali veliki broj predavanja po ovdašnjim osnovnim i srednjim školama, tokom kojih smo jačali svest mladih o ponašanju u vanrednim situacijama. Osim saveta kako da reaguju u slučaju izbijanja vatre, sa učesnicima smo posebno razgovatrali i o tome kako da ne izazovu požar – zaključuje Belić.

 

Spasavanje na vodama, Foto MUP Srbije

 

NEOPHODNA JOŠ JEDNA STANICA

IAKO spada među lokalne samouprave u kojima broj stanovnika neprestano raste, Novi Pazar ima samo jednu vatrogasnu stanicu, a ovdašnje ulice su uske i prepune automobila, što otežava intervenisanje.

– Postoje planovi, Gradska uprava je obezbedila i parcelu u blizini Opšte bolnice, pa se nadamo se da će ubrzo tu biti formirana nova stanica, neophodna za brže reagovanje – kaže Darko Belić.

 

Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar