MOŽE LI SNS DA DOMINIRA BEZ VUČIĆA? Kako će na naprednjake uticati najavljeno povlačenje njihovog lidera

 

Mnogi visokopozicinirani funkcioneri SNS su javno govorili – „dok je Vučić na čelu SNS i ja ću biti tu“, pa bi najavljeni odlazak alfe i omege najjače političke opcije u državi nesumnjivo značio veliki ispit i za rukovodstvo i za bazu koja mu je frenetično privržena.

O odlasku sa mesta predsednika stranke, Vučić je ovih dana pričao u kontekstu rezultata na referendumu o ustavnim promenama, u delu o pravosuđu. Oko 60 odsto građana je reklo „da“, a 40 procenata „ne“, a on smatra da su se mnogi oglušili o stav stranke da se podrže promene i glasali suprotno.

 

– Evo vi ste pametni, uzmite sada pa vodite stranku od maja, juna. Ima ih mnogo pametnijih, koji su znali da je trebalo da se glasa za „ne“ – rekao je Vučić, koji je i ranije govorio o tome da ima u glavi imena četvoro stranačkih kolega koji bi mogli da ga naslede.

Koliko breme prihvata neko iz pomenutog kvarteta najbolje svedoči to što je Vučić od 2012. do danas duplirao procenat podrške stranci koju vodi skoro celu deceniju. Te 2012. naprednjaci su pod vođstvom Tomislava Nikolića na parlamentarnim izborima osvojili 24 odsto glasova, da bi pod dirigentskom palicom aktuelnog lidera SNS došla do apsolutne podrške od 60 procenata, koliko su naprednjaci uknjižili na poslednjem odmeravanju snaga za plasman u Narodnu skupštinu.

Analitičar Branko Radun rekao je, za „Novosti“, da se u početku neće doći do većih promena.

 

PRIMERI ORBANA, PUTINA, ERDOGANA

RADUN podseća da nigde u svetu lider stranke nije „nebitan“.

– Šta bi, na primer, bilo da se sada povuku Orban, Putin, Erdogan ili Makron? I u razvijenim društvima glasa se za lidere. U Britaniji se, recimo, menjaju lideri laburista i konzervativaca, i onda stranke imaju uspone i padove, u zavisnosti od njihove popularnosti. Mogu konzervativci bez DŽonsona, ali onda to ne bi bila takva stranka – objasnio je Radun.

 

Izvor

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar