Zvaničnici Srbije o akciji „Oluja“: Uvek ćemo pamtiti naše žrtve i prognane

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je za srpski narod avgust mesec sećanja na patnju i mučeništvo „na dane u kojima su naši sunarodnici planski i hladnokrvno prognani sa svojih vekovnih ognjišta na teritoriji Republike Hrvatske“.

„Zločinačka operacija ‘Oluja’ bila je kruna paklenog plana, koji je počeo uskraćivanjem kolektivnih prava Srbima u Hrvatskoj, a okončan je uskraćivanjem prava na postojanje čitavom jednom narodu. Oko četvrt miliona naših sunarodnika iz nekadašnje Republike Srpske Krajine, oni koji su imali sreću da prežive golgotu tog kobnog avgusta 1995. godine, na kraju su završili u okrilju Republike Srpske i majke Srbije, koje će doveka negovati sećanje na stradalništvo Srba Krajišnika“, rekao je Selaković.

Ministar je podsetio da se u Hrvatskoj 5. avgust slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, dok je u Srbiji i Republici Srpskoj to dan žalosti zbog najvećeg etničkog čišćenja u Evropi posle Drugog svetskog rata – „i tako će i ostati, jer zaborav ne vida, već rađa nove rane“.

Dodao je, međutim, da su Srbija i Hrvatska susedne zemlje i da zbog budućnosti moraju da grade bolje odnose, da ekonomski sarađuju i da pokušaju da na nove generacije ne prenose predrasude i nasleđene animozitete prema onom drugom.

Mihajlovićeva: Pamtimo naše žrtve i prognane 

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je povodom godišnjice hrvatske vojne akcije „Oluja“ da su očuvanje mira i stabilnosti najvažniji za budućnost regiona i da je odgovornost svih političara u regionu da rade na tom cilju.

„Ni kao država ni kao narod nismo i nećemo nikada zaboraviti hiljade ubijenih i nestalih i više od 250.000 prognanih Srba u vojnoj akciji ‘Oluja’, koji su izgubili život ili su morali da napuste svoje domove samo zbog toga što su pripadali srpskom narodu. Naša je obaveza da ne zaboravimo ni svoje žrtve ni svoje prognane, ali imamo i odgovornost i obavezu prema sadašnjim i prema budućim generacijama da učinimo sve da žive u miru i da se ne ponove ratovi, stradanja i izbeglištvo koje su prošli Srbi iz Krajine“, navela je Mihajlovićeva.

Istakla je da „mir i stabilnost koje želimo za srpski narod i za sve svoje građane jednako želimo i za sve druge narode u našem okruženju“ – jer samo tako možemo stvarati bolju budućnost na ovim prostorima“.

Stefanović: Nećemo dozvoliti ni drugima da zaborave srpske žrtve 

Ppotpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojše Stefanovića ukazao je da će Hrvatska danas proslaviti svoju „Oluju“, dok će Srbija tugovati.

„Nećemo nikada zaboraviti srpske žrtve, ali nećemo dozvoliti ni drugima da ih zaborave. I ne samo onima koji su činili zločine, već i onima koji su ih ćutke gledali i odobravali. Svet je dozvolio da se oni dogode, ništa nije preduzeo da ih spreči i do danas ništa nije uradio da bude pravde za ubijene i prognane Srbe“, naveo je Stefanović.

„Podsećaćemo ih vrlo uporno i istrajno na to. I bićemo ponosni na sebe, jer smo narod koji ne mrzi, koji se ne poklanja avetima fašizma i koji ne mora i danas da prikriva svoje Jasenovce, Jadovna, Gradiške i druge logore smrti. Ali im ‘Oluje’ nad našim narodom zasigurno više nećemo dozvoliti“, piše u izjavi ministra odbrane.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar