Žiofre za RTS: Nema prečice za EU, novi kandidati moraju da se prilagode

U Evropi se obeležava dvostruki praznik, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 1945. i Dan Evrope, kada je 1950. godine prihvaćena Šumanova deklaracija o osnivanju Evropske zajednica za ugalj i čelik, preteče današnje evropske konstrukcije. 

Emanule Žiofre je naveo za RTS da danas slavimo Dan Evrope i da su mnogi doprineli borbi protiv fašizma i nacizma, uključujući i Srbiju.

Podsetio je da su, kada je Robert Šuman objavio Deklaraciju, pre 72 godine, očevi osnivači imali na umu horor Drugog svetskog rata i da je njihova ideja bila da se ne smeju ponoviti te greške, da se Evropa udruži, kako bi se ujedinili.

„Dakle osnovna ideja je bila da udruže suverenitet kako bi rat bio nezamisliv i nemoguć. Dakle oni su udružili ugalj i čelik, to su bila dva osnovna elementa za vojevanje u to vreme i odatle smo izgradili Uniju od 27 zemalja članica“, rekao je Žiofre.

Istakao je da je EU obezbedila svojim građanima prosperitet i mir, među zemljama članicama slobodu, demokratiju. To su, ističe, sjajna dostignuća na kontinentu koji je toliko uništen ratovima.

Rusija je, kaže, vratila rat na kontinent, a potrebna nam je, kako je naglasio snažna Evropska unija kako bi zaštitila svoje građane i kontinent.

Obležavanje Dana Evrope u Novom Sadu

Delegacija Evropske unije obeležava ovaj dan nizom manifestacija a planirano je da se ceo maj posvetite promovisanju zajedničkih vrednosti Srbije i EU.

Žiofre ističe da su odlučili da se Dan Evrope proslavi u Novom Sadu s obzirom da je on evropska prestonica kulture. U 17 časova će početi Evropski festival a u 20 veliki koncert.

Dodaje da će zahvaljujući RTS-u, oni koji večeras neće biti u Novom Sadu moći to da prate na televiziji. 

„Pokrenuli smo kampanju `Bolji smo zajedno`, koja se fokusira na ključnim vrednostima EU i Srbije koje dele. To su vrednosti mira, ljubavi, održive budućnosti, demokratije i jednakosti. To su stvari koje su svima zajedničke. Svi želimo miran život, želimo da razvijamo biznis“, naglasio je ambasador.

Ima li prečice za ulazak u EU

Ističe da je prvi važan element da se EU razvija i da ona mora da odgovara na izazove koji dolaze. Reagovali su na zdravstvenu krizu, na kovid i na ekonomsku krizu.

Naglašava i da su sto milijardi evra dali državama članicama za oporavak ekonomija, a imali su i promene u vidu životne sredine.

Na pitanje ima li prečice ka punopravnom članstvu u Uniji, posebno na zahtev Ukrajine da postane članica, Žiofre ističe da se EU stalno menja i razvija i da novi kandidati moraju da se prilagode.

„EU je ostala jedna privlačna destinacija, Ukrjina i Moldavija su se prijavile jer vide EU kao destinaciju, kao odredište gde će njihovi građani biti zaštićeni, biti slobodni i moći će  da uživaju u demokratiji. Ali, to je proces koji je vrlo jasan i mi nemamo prečice „, zaključio je Žiofre.

 Ukazao je i da je Srbija dosta napredovala u tom procesu, zato što je ona sve to i pokrenula pre mnogo godina.

Razgovori o šestom paketu sankcija protiv Rusije

Evropska unija je uvela pet paketa sankcija za Rusiju, sprema se i šesti, koji bi se odnosio na sankcije za rusku naftu.

„Mi razgovaramo o šestom paketu sankcija protiv Rusije. To je odgovor na neprovociranu, nezakonitu agresiju Rusije protiv Ukrajine. Mi želimo da zaustavimo ovaj rat i zato smo uveli mere protiv pojedinaca, oligarha koji imaju direktnu ulogu  u ratu“, naveo je Žiofre.

Poručio je i da sve partnere u svetu pozivaju da se pridruže akcijama EU i da Srbija kao i  svaka druga država, kao kandidat ima obavezu da se progresivno uskladi s politikom EU.

Značajna uloga RTS-a u odnosu Srbije i EU

S obzirom na misiju Delegacije Evropske unije u Srbiji koja se odnosi na promovisanje evropskih vrednosti i podrške Srbije na evrointegracionom putu, ona je sa Radio-televizijom Srbije potpisala novi Memorandum o razumevanju i saradnji. U okviru toga biće emitovan još jedan serijal od 20 emisija pod nazivom „Priče iz Srbije“.

Žiofre je posebno istakao, kako je rekao, sjajnu saradnju s RTS-om.  Smatra da RTS ima veoma važnu ulogu u objašnjavanju odnosa između Srbije i EU i da objasni da EU zaista želi da ona postane član.

Što se tiče serijala „Priče iz Srbije“, navodi da će se u tim pričama videti koliko su ljudi imali koristi od saradnje s EU. 

„Poruka je da bez obzira gde živite, EU vam nudi mogućnosti da se povežete s drugima i da radite na postizanju sjajnih rezultata“, istakao je Žiofre.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar