Žiofre: U teškim trenucima da budemo jedni sa drugima; Brnabić: Preporuke EP kontradiktorne

Emanuel Žiofre je, nakon sastankana zajedničkoj konferenciji sa premijerkom, rekao da je to zajednički interes, te da napredak Srbije zavisi isključivo od napretka u reformama u oblasti vladavine prava i napretka u dijalogu sa Prištinom.

Navodeći da su na sastanku dobili najnovije informacije o ustavnim reformama i razgovorima sa Venecijanskom komisijom, Žiofre kaže da Srbija mora da sprovede te reforme do isteka roka.

Kako kaže, na implementaciji medijske strategije i Akcionom planu, bilo je kašnjenja, ali ambasadori cene to što postoji težnja u Vladi i kod ministra informisanja i telekomunikacija Mihaila Jovanovića da se sve sustigne.

Kada je reč o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, Žiofre je istakao posvećenost predstavnika EU.

„Uložili su velike napore, cenimo što smo uspeli da se postigne dogovor uz posredstvo EU, čime su sprečene dalje reforme, koje nisu nikome u interesu“, kazao je Žiofre.

Istakao je da Unija ceni konstruktivnu ulogu Srbije i predsednika Aleksandra Vučića kada je reč o dijalogu sa Prištinom.

Teme današnjeg sastanka 

Na današnjem sastanku razgovarano je i o usaglašavanju spoljne politike, a Žiofre kaže da je to važna tema u kontekstu, kako navodi, ruske agresije na Ukrajinu.

„Suočeni smo sa brutalnom agresijom i postoje određena očekivanja da se usklađenost Srbije poboljša u tom domenu i računamo na Srbiju da bude sa nama u ovim teškim trenucima za evropski kontinent“, rekao je Žiofre dodajući da EU ceni to što je Srbija bila uz Uniju u tom pogledu i to glasajući za tri rezolucije u međunarodnim institucijama.

Prema njegovim rečima, razgovarano je i o migracijama.

Žiofre kaže da je to zajednički izazov i podseća da je EU pružila podršku Srbiji u suočavanju sa migracijama.

Takođe, kaže da je tu i pitanje vizne politike, a da su danas razgovarali i o energetici.

„Svi smo suočeni sa teškom situacijom i zajedno radimo na uspostavljanju interkonektora između Srbije i Bugarske“, rekao je Žiofre i podsetio na 165 miliona evra koje je EU dala Srbiji kako bi se ublažili negativni efekti energetske krize.

„To je pokazatelj da iako Srbija još nije članica EU, Unija stoji uz Srbiju. Moramo u teškim trenucima da budemo jedni sa drugima“, kazao je Žiofre.

Brnabić: Preporuke EP vrednosno kontradiktorne u smislu principa

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da su preporuke koje je za Srbiju usvojio Evropski parlament vrednosno kontradiktorne u smislu principa.

Ona pojasnila da se jedna preporuka odnosi na usklađivanje sa sankcijama Rusiji, jer je ta zemlja prekršila teritorijalni integritet međunarodno priznate države, a u drugoj se traži da se Srbija sama odrekne svog teritorijalnog integriteta.

„Jedna preporuka kaže da Srbija može da postane član EU samo ukoliko se saglasi sa sankcijama Ruskoj Federaciji, jer je Rusija prekršila teritorijalni integritet jedne međunarodno priznate države, sa čim se mi slažemo. A druga preporuka je – vi možete da nastavite svoj evropski put samo ako se sami odreknete svog teritorijalnog integriteta. Tako da je poimanje teritorijalnog integriteta i nepovredivost teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država kakva je Ukrajina ili Srbija, u preporukama određenih parlamentaraca, potpuno vrednosno kontradiktorno“, kazala je premijerka.

Kako navodi, u jednom trenutku Srbija treba da se usaglasi sa sankcijama zato što je neko prekršio teritorijalni integritet koji je nepovrediv, a onda u drugom trenutku ne samo što je naš teritorijalni integritet povrediv, nego sami treba da ga se odreknemo.

„Time nisu učinili veliku uslugu ni našem evropskom putu, a ni proširenju EU“, ocenila je Brnabićeva i dodala da takvi signali koji idu od određenih evroparlamentaraca prema Srbiji, svakako ne pomažu popularnosti EU u Srbiji.

Kada pričamo o evropskom putu Srbije, kazala je premijerka, zaista je važno da imamo jaku podršku naših građana na tom putu.

„Ne možemo to sami, ne možemo stalno da slušamo predsednika Aleksandra Vučića koliko nam je važna EU, da je to najbolje za nas, da odatle dolazi najviše investicija, da nam je to najveće spoljno tržište, da u vrednosnom smislu vladavine prava to jeste najbolje društvo, a da onda od nekih evroparlamentaraca imamo ovakve preporuke za Evropsku komisiju“, navodi ona.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar