Žiofre: Srbija mora da se kreće dalje ka EU

Emanuele Žiofre je istakao da 62 posto neposrednih, stranih direktnih investicija u Srbiju dolazi iz EU.

„Devetnaest milijardi evra je investirano od strane evropskih kompanija koje su otvorile poslove u Srbiji. Tri i po milijarde je dato kao neposredna, nepovratna pomoć, i još mnogo zajmova preko toga“, To je uticalo na život ljudi“, rekao je Žiofre gostujući u emisiji „Pravi ugao“ na Prvom programu Radio-tellevizije Vojvodine.

Naglašava da Brisel podržava poljoprivrednike u Srbiji da kupe traktore, da postanu konkurentniji.

„Pružamo pomoć malim i srednjim preduzećima, izgradnji infrastrukture, studenti u Srbiji mogu da studiraju na evropskim univerzitetima zahvaljujući programu ERAZMUS+, tako da promene jesu velike i očigledno se približavamo“, konstatuje Žiofre.

Proces ima uspone i padove“, dodao je. Žiofre. Podsetio je da je decembra 2021. godine otvoren jedan klaster sa četiri poglavlja i da je to bio važan korak. Dodaje da sada mora da se pregovara dalje i da se sprovedu reforme, moraju da se usklade politike.

Govoreći o ratu u Ukrajini, ističe da je stvorio mnogo problema.

“ Jedan deo paketa za sankcija (Rusiji) je imao nenameravane negativne posledice po Srbiju u domenu energetike, ali to će se ispraviti. Uvodimo mere da se pozabavimo pitanjem troškova energije u Evropi i pozvali smo zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, da učestvuje u tim merama, kao što je npr. zajednička platforma za kupovinu energenata, tako da je Srbiji ponuđeno da učestvuje u tim projektima“, rekao je Žiofre.

Dodao je da građanima Srbije neće biti potrebne vize za ulazak u EU.

„Sigurno neće biti viza za Srbiju prema Evropskoj uniji, 2023. ćemo usvojiti jedan administrativni mehanizam za zemlje kojima nije potrebna viza za ulazak u EU“, zaključio je Žiofre.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar