Žiofre: Rasprava o izveštaju EK i u plenumu, Srbija deo evropske porodice

Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač ocenila je da je rasprava na tom odboru, na kojoj je Emanuele Žiofre predstavio izveštaj Evropske komisije o Srbiji, bila konstruktivna uz puno poštovanje pluralizma.

Ona je na zajedničkoj konferenciji s Emanuele Žiofreom podsetila da je izveštaj objavljen 12. oktobra, ali da se čekao zvaničan prevod da bi se razmatrao u Parlamentu, na sednici odbora.

Najavila je da se očekuje da poslanici usvoje zaključke o izveštaju EK na današnjoj sednici, koji bi, kako je rekla, ušli u skupštinsku proceduru, da bi se o njima posle raspravljalo u plenumu, ali nije mogla da precizira kada će se to dogoditi.

Kovač je podsetila da se o takvim zaključcima raspravljalo i 2020. i 2021. godine, navodeći da to doprinosi komunikaciji o značaju evropskih integracija.

Žiofre: Neophodna debata svih političkih aktera 

Žiofre je takođe ocenio da je debata na odboru bila raznolika, dodajući da godišnji izveštaj o napretku predstavlja objektivan izveštaj zasnovan na činjenicama koji daje sliku gde se Srbija u ovom trenutku nalazi u procesu evropskih integracija.

„Izveštaj pokriva svih 35 pregovaračkih poglavlja i daje smernice za prioritete kojima treba da se bavi vlast“, rekao je Žiofre i dodao da je pristupanje politički proces koji zahteva temeljne i duboke reforme.

Da bi se to postiglo neophodna je debata među svim političkim akterima, rekao je Žiofre i poručio da će o izveštaju govoriti u plenumu.

Podsetio je EU glavni trgovinski partner i donator, navodeći da je EU uz Srbiju i u teškim vremenima, te je u tom kontekstu pomenuo i pomoć od 165 miliona evra malim i srednjim preduzećima i građanima u Srbiji za lakše prevazilaženje energetske krize, a koju daje EU.

„To je ono što je deo odnosa u jednoj porodici, a mi smatramo da je Srbija deo naše porodice“, poručio je Žiofre.

„Očekujemo da se izabere Zaštitnik građana“

Na pitanje novinara u Skupštini Srbije, kako gleda na činjenicu da Srbija tri meseca nakon što je istekao mandat Zaštitniku nije ušla u proces izbora, iako je po proceduri to trebalo da se dogodi još početkom godine, Žiofre je kazao da EU ima jasan stav, da nezavisne institucije i tela moraju da imaju punu nezavisnost u svom radu. 

„Očekujemo od vlasti da uradi sve što treba kako bi se što pre to pitanje rešilo, a to se inače odnosi na sve nezavisne institucije koje su nosioci demokratskih procesa i kojima se obezbeđuje transparentnost“, rekao je šef delegacije EU.

Kovač je podsetila da je Skupština bila raspuštena početkom februara i da su održani izbori u aprilu.

Nije mogla da precizira kada će se tema Zaštitnika građana naći na dnevnom redu skupštine, navodeći da je do kašnjenja došlo u vezi sa više tema jer nije bilo plenarnog zasedanja.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar