Žiofre: EU snažno posvećena procesu evrointegracija Zapadnog Balkana

Paket hitne pomoći Evropske unije od 165 miliona evra za snabdevanje Srbije energentima važan je korak i snažan pokazatelj da EU stoji uz Zapadni Balkan.

„Ruska agresija na Ukrajinu je izazvala skok cena energenata na tržištu i ova podrška će biti prebačena u budžet Srbije, a ideja je da se pomognu najugroženiji građani i preduzeća. Razgovaraću sa ministarkom energetike da vidimo kako bismo to mogli da realizujemo. EU pokazuje da želi da bude uz Srbiju i u dobrim i u lošim vremenima“, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Kako kaže Žiofre, 165 miliona evra su odgovor na neposredne potrebe, ali da treba da se gleda na duži rok.

„Ukupan paket za ulaganje u infrastrukturu iznosi 500 miliona evra, pre svega u održive i zelene energente. U poslednjih 20 godina već smo uložili 800 miliona evra u diverzifikaciju Srbije“, rekao je Žiofre.

Energetika će biti i tema konferencije UN o životnoj sredini sledeće nedelje u Egiptu.

„To je važan samit i svi lideri će učestvovati. Moramo da postignemo da povećanje temperature ne prelazi jedan i po stepen. Radimo i sa partnerima sa Zapadnog Balkana, o čemu je takođe bilo reči u Berlinu. Očekujem da će Srbija vrlo brzo imati i nacionalni plan, a mi smo tu da pomognemo“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

EU je preduzela vrlo konkretne korake kako bi do 2050. godine bila „ekološki neutralna“.

„Imamo paket zakona, dogovoreno je da se fosilna goriva ne koriste, radi se na izgradnji infrastrukture kako bismo mogli da pređemo na zelene energente“, kaže Žiofre.

Agenda Evropska unija – Srbija predstavlja osnovu za reforme u oblasti vladavine prava, slobode medija, kao i za rešavanje ključnih pitanja, kao što su odnosi sa Prištinom.

„Ključni način je zajednički rad i intenziviranju reformi. Razgovaraćemo o setu medijskih zakona i dobro je da je novi ministar odmah krenuo da radi na tom polju. Takođe, tu su i dalje reforme na polju sprečavanja korupcije i druga pitanja“, navodi ambasador.

Ono što se zove nemačko-francuska inicijativa je pokušaj da se ide dalje u pronalaženju rešenja u dijalogu Beograda i Prištine. Miroslav Lajček dolazi u Beograd, gde će sa predsednikom Srbije razgovarati o aktuelnim temama.

„EU je snažmo posvećena procesu evrointegracija Zapadnog Balkana i postoji politička odlučnost kako bi zemlje napredovale. Stvaramo prilike, pronalazimo rešenja i idemo napred“, zaključio je u razgovoru za RTS šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar