Зелени договор земаља региона, заштита животне средине важна за приступање у ЕУ

Са истим еколошким и економским проблемима суочавају се све земље региона и заједно треба да их решавају. 

„Прекогранична сарадња и координација и у делу заштите животне средине и у другим стварима се дешава, али мислим да је треба интевизирати. Зашто да не отпочети и такав вид дијалога у оквиру регионалних економских интеграција“, пита црногорски председник Јаков Милатовић.

Спровођење европског зеленог договора, један је од приоритета у процесу приступања Европској унији.

„Држава је ту да да постави законодавни оквир. Важни су и инвеститори, банкарски сектор, цивилно друштво, компаније, учешће привреде и приватног сектора и грађани. Потребно је каналисање и повећање инвестиција у активности које обезбеђују транзицију, али и пренос знања, технологија и партнерства на регионалном нивоу, али и шире“, каже Јована Јоксимовић, помоћница министра енергетике и рударства за међународну сарадњу.

Исплативо улагање у животну средину

Међународне финансијске институције дају много повољније услове за финасирање одрживог и социјално одговорног пословања, односно ЕФГ инвестиције.

„ЕФГ инвестиције у прошлој години биле су 40 трилиона долара. Раст је на 50 у 2025. години. Инвеститори све више препознају ову агенду у коју се морају усмеравати, зато што је сматрају профитабилнијом“, каже Биљана Брајтвајт, извршна директорка „Сустинери Партнерс“.

Милан Антонијевић из Наледа поручује да инвестиције не смеју да буду на штету животне средине. „Када правите инвестицију, у рударству или другим областима, не смете да уништите животну средину. Очигледно је да ће ове финансијске институције о томе да се старају“, каже Антонијевић.

Према анализи Фискалног савета Србије инвестиције у заштиту животне средине дугорочно су финансијски најисплативије, док неулагање у животну средину дугорочно највише кошта.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar