Zečević: Evropska politička zajednica nema smisla ako jednog dana Rusija ne bude njen deo

Uoči dolaska u Beograd, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da ima plan za reformu politike proširenja.

Profesor Slobodan Zečević kaže da već oko 20 godina traje priča o proširenju na države Zapadnog Balkana i da Mišel govori o ubrzanju tog procesa.

„Ubrzanje je trebalo da donese nova metodologija koja se primenjuje od prošle godine, ali videćemo kakvo će to ubrzanje biti“, ističe Zečević.

Kaže da je postepenost drugi princip koji Mišel pominje.

„To bi trebalo da znači da kada otvorite određeni klaster i uđete u jedan segment procesa evropskih integracija, dobijete sredstva i fondove kao da ste država članica, što bi za nas bilo veoma bitno. Bili bismo ravnopravniji sa članicama Evropske unije u našem okruženju“, objašnjava Zečević.

Ističe da je Mišel pominjao čak i da bi resorni ministar trebalo da prisustvuje sastancima Saveta ministara u Briselu, što bi bila neka vrsta pripreme Vlade Srbije za buduće članstvo u Evropskoj uniji.

„Odnosi Evropske unije i Rusije su suštinski“

Zečević kaže da ideja francuskog predsednika Emanuela Makrona o formiranju Evropske političke zajednice, koju i Šarl Mišel podržava, zavisi od jedinstva unutar Unije.

„To je jedna nova organizacija koju moraju jednoglasno da usvoje članice Evropske unije i da imaju jedinstven stav po tom pitanju. Ta zajednica je dosta široka i obuhvatila bi i zemlje Zapadnog Balkana, ali i zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza“, objašnjava Zečević.

Smatra da je to projekat koji nema mnogo smisla ako i Rusija jednog dana ne bude deo te zajednice jer je, kako kaže, nemoguće ignorisati jednu od ključnih zemalja.

„Odnosi Evropske unije i Rusije su suštinski odnosi i krizu imamo zato što su ti odnosi poremećeni u ovom periodu“, smatra Zečević.

Ističe da se stalno govori o tome da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i da su pritisci stalno prisutni, ali da nema informacija da su na dnevnom redu i ucene.

„Ne može ni to da se isključi jer postoji jedna ratna i propagandna histerija u Evropi, gde se Rusija stavlja na stub srama i svako ko nije u toj koaliciji protiv Rusije nije pravi Evropljanin i nije posvećen evropskim vrednostima“, kaže Zečević.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar