Zbog poslednjih poteza Prištine, Srbi doneli odluku o napuštanju institucija; Brnabić: Saterani su u ćošak, a žele samo primenu sporazuma

Srpski pokret Dveri podržava napuštanje prištinskih institucija.

„To je jedini način da se izborimo za povratak države Srbije u južnu srpsku pokrajinu. Sada je na potezu predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, koji hitno treba da raspiše lokalne izbore u četiri opštine na severu KiM, ali i u svim drugim opštinama na KiM“, poručuju iz Dveri.

Poručuju da je potrebno nacionalno jedinstvo oko odbrane i očuvanja KiM u sastavu Srbije.

„Ovo pitanje ne može i ne sme da rešava samo predsednik Republike ili vladajuća partija, već je ovo tema za vanredno zasedanje skupštinskog Odbora za KiM i novu posebnu sednicu Narodne skupštine koja treba da bude održana u Kosovskoj Mitrovici ili Raški što pre, kako bismo javno pokazali podršku našim sunarodnicima u južnoj srpskoj pokrajini“, poručuju Dveri.

Srpska koalicija NADA, koju čini Novi DSS i POKS, podržala je napuštanje srpskih predstavnika iz svih prištinskih institucija.

„S obzirom na ogromne pritiske i torturu koju doživljava naš narod na Kosovu i Metohiji, ovaj potez je bio jedini moguć. Nadamo se da će u danima koji slede preovladati razum i da situacija neće eskalirati. Mi ćemo kao državotvorna stranka uvek biti uz svoj narod i odluke koje su jedino i isključivo u srpskom interesu“, saopštila je NADA.

NADA je pozvala sve svoje članove i simpatizere da se odazovu pozivu na veliki narodni miting koji će se održati u nedelju od 12 časova.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas ističe da je u ovom trenutku je da se izbegnu sukobi i sačuvaju životi ljudi na Kosovu i Metohiji.

„Apelujemo na međunarodnu zajednicu da učini sve da se građanima srpske nacionalnosti omogući bezbedan život i da se spreče svi eventualni pokušaji prištinskih vlasti da se izazovu sukobi koji bi vodili daljem iseljavanju Srba sa KiM“, naveo je Đilas.

I on poručuje da je odluka o napuštanju kosovskih institucija posledica neprihvatljive i izuzetno opasne politike prištinskih vlasti.

Smatra da su postavljeni zahtevi Srba minimalni i apsolutno opravdani. „Njihovim prihvatanjem bi došlo do smirivanja situacije i do obnavljanja dijaloga kao jedinog načina na koji se može doći do rešenja prihvatljivog za obe strane“, naveo je Đilas.

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić rekao je da je sutrašnji skup u Kosovskoj Mitrovici „još jedna magla, laž i još jedan voz oslikan freskama“, čiji je cilj da se prikrije da je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Berlinu potpisala sporazum sa Aljbinom Kurtijem ispred zastave samoproglašenog Kosova.

„Teatralno napuštanje institucija samoproglašenog Kosova, policajci skidaju uniforme, Goran Rakić podnosi ostavku, ministri u vladi Aljbina Kurtija podnose ostavke… Posle osam godina učestvovanja u vlasti sa Ramušom Haradinajem, Hašimom Tačijem i Kurtijem, posle predaje pravosuđa, policije, energetskog sistema, telefonskog pozivnog broja, kažu da se povlače. Gde ćete sada, bežite pošto ste predali skoro sve“, dodao je Aleksić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar