Završena prva runda trojnog sastanka u Briselu, u toku bilateralni susreti

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou održava se posle više od godinu dana.

Za pregovaračkim stolom su predsednik Aleksandar Vučić, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

Prethodno je Borelj, uoči nove runde dijaloga, razgovarao odvojeno sa Vučićem i Kurtijem.

„Početak razgovora o suštinskim problemima na Kosovu i Metohiji. Nadam se kakvom-takvom rešenju, iako u to uopšte ne verujem“, napisao je Aleksandar Vučić na Instagramu uz slike sa Boreljom.

Oglasio se i Borelj na Tviteru nakon odvojenih susreta sa Vučićem i Kurtijem.

„Sazvao sam jutros sastanak na visokom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Nedavne tenzije na severu Kosova pokazale su još jednom da je vreme da se krene napred ka punoj normalizaciji. Očekujem da oba lidera budu otvoreni i fleksibilni i da nađu zajednički jezik“, napisao je Borelj.

Lajčak je i juče, odvojeno razgovarao sa Vučićem i Kurtijem, u cilju priprema za današnji nastavak dijaloga, a posle tih susreta rekao da od današnjeg sastanka očekuje dogovor, ali ne i konačni.

Naveo je da će se danas razgovarati o tome kako postići budući sporazum i kako doći do normalizacije odnosa između dve strane.

Predsednik Vučić je juče rekao da će današnji razgovori biti teški, jer nema saglasnosti sa Prištinom gotovo ni po jednom pitanju, ali da će Srbija drži međunarodnog javnog prava, povelje UN, Rezolucije UN i Briselskog sporazuma, svega što je potpisano.

U više navrata predsednik Srbije bio je jasan, poručujući da sve što je dogovoreno mora biti sprovedeno, sa naglaskom na formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić je juče razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Takođe, razgovarao je odvojeno i sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Sa predsednikom u dijalogu u Briselu učestvuje i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar