Završena posebna sednica Skupštine, izglasana nova Vlada

U nastavku rasprave na sednici Skupštine Srbije, na čijem je dnevnom redu izbor nove vlade, šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – zajedno možemo sve“ Milenko Jovanov kazao je da će ta poslanička grupa podržati rad svih ministara koji podržavaju politiku koju je definisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Što se tiče ministara u Vladi, u prethodnom periodu bilo je i ovakvih i onakvih situacija. Bilo je situacija kada su neki ljudi vodili neke svoje politike. Nije to bio slučaj samo sa Vladom. Bilo je toga i u poslaničkoj grupi i na različitim mestima. Ko god želi da vodi svoju politiku, treba samo da kaže da ova politika više nema legitimitet, da napravi neku svoju organizaciju i s tom politikom izađe na izbore. Ukoliko bude dobio podršku naroda, neka vodi svoju politiku“, rekao je Jovanov u Narodnoj skupštini.

Ističe da je važno da to bude vlada kontinuiteta, jer to garantuje i dalje investiranje u sve oblasti života i naglasio da ne postoji oblast u kojoj nije napravljen pomak nabolje.

Dodao je da su ključne dve reči koje će obeležiti ovu vladu: samostalnost i nezavisnost, i dodao da na tom temelju može da se gradi sve ostalo.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Snežana Paunović istakla je da veruje da će buduća vlada imati uspeha u radu i naglasila da je Srbija dočekala energetsku krizu spremnija nego sve druge zemlje.

Uverena je, navodi, da će ministri koji su ispred koalicije okupljene oko SPS-a, među kojima su Branko Ružić, Novica Tončev, Đorđe Milićević i Rade Basta, pored Ivice Dačića, doprineti boljem radu Vlade i da će raditi u interesu građana.

Podsetila je da je u vreme dok je Dačić bio ministar spoljnih poslova bilo najviše otpriznavanja takozvane države Kosovo i izrazila uverenje da će se ta politika nastaviti i sada kada će on ponovo biti šef diplomatije.

Paunovićeva je dodala da kabinet Ane Brnabić ima većinu u parlamentu i naglasila da su kritike opozicije neosnovane, jer ne iznosi predloge kako da se što bolje funkcioniše u kriznim vremenima koja nas čekaju.

Poslanik Kluba Zelenih Đorđe Pavićević kritikovao je ekspoze mandatarke i uporedio ga sa Potemkinovim selima, gde je, kako je rekao, sve predstavljeno lepšim nego što je u stvarnosti.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Arpad Fremond ponovio je da će ta poslanička grupa podržati izbor Vlade i izrazio nadu da će se nova vlada više posvetiti rešavanju problema plaćanja doprinosa za poljoprivredne proizvođače, ističući da je potrebno sistemsko rešavanje dugova na osnovu neplaćenih doprinisa za male poljoprivredne proizvođače.

Poslanik Dveri Ivan Kostić kazao je, kritikujući ekspoze, da je primetna određena vrsta kontradiktornosti i da bi bilo interesantno da je ovakav ekspoze pisan pre četiri-pet godina, navodeći da je sada potrebno da Srbija promeni svoju spoljnu politiku, naročito kada je reč o evropskim integracijama za koje Srbiju uslovljavaju priznavanjem Kosova i Metohije.

Kazao je da je najviše investicija stiglo iz Kine i da se otvaraju nova tržišta zemalja Azije i Afrike, te da bi spoljnu politiku trebalo usmeravati prema tim zemljama.

Kostić je rekao da se Dveri zalažu da se promeni Zakon o izboru narodnih poslanika, kako bi predstavnici dijaspore imali poslanike u Narodnoj skupštini, tvrdeći da dijaspora „najviše ulaže u Srbiju“.

Poslanik Hadži Milorad Stošić PUPS-a je najavio da će ta stranka dati podršku Vladi, pohvalivši rad prethodne vlade.

Dodao je da novu vladu čekaju velika iskušenja, ali da je važno da se održi sadašnji tempo rasta privrede i investicija.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar