Zavetnici predali Skupštini rezoluciju o zabrani sankcija

Predsednica poslaničke grupe Zavetnici u parlamentu Milica Đurđević Stamenkovski na konferenciji za novinare istakla je da četiri parlamentarne stranke podržavaju predlog za koji očekuje da će se vrlo brzo naći pred poslanicima.

„Srbija je politički i vojno neutralna država i tekst Predloga rezolucije je usklađen sa tom politikom. Najvažnije je da Srbija ne pribegne uvođenu sankcija međunarodno priznatim državama“, rekla je Đurđević Stamenkovski i dodala da je svima poznato da sankcije najviše pogađaju građane, a ne političke elite.

Ona je istakla da očekuje podršku svih poslaničkih grupa u parlamentu za usvajanje ovakvog predloga, jer kako je kazala, on proklamuje nacionalni interes Srbije.

Predsednica Zavetnika je rekla da je zabrinuta time što se „okoliša“ sa jasnim stavom Srbije da neće uvesti sankcije Rusiji.

„Ovo je i ponuda predsedniku koji se nalazi u ringu i trpi udarce, kako sam kaže, da odgovornost za ovakve postupke preuzme parlament“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Ona je ocenila da uvođenje jednostranih sankcija Rusiji nije u skladu sa poveljom UN, ističući da Srbija nije članica EU, pa da, sa te strane, nije u obavezi da usklađuje svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU.

Đurđević Stamenkovski je pozvala i sve druge stranke u parlamentu, uključujući i Narodnu stranku, koja je sa Zavetnicima, Nadom, Dverima i istaknutim intelektualcima potpisala Proglas o odbrani Kosova i Metohije da podrže Predlog rezolucije i navela da će „odnos prema ovom dokumentu jasno pokazati kakav je čiji stav u Srbiji“.

Predsednik poslaničke grupe NADA Miloš Jovanović kazao je da je rat koji se vodi u Ukrajini, sukob između Zapada i Rusije i da Srbija ne treba da prihvata da učestvuje u njemu i da se svrstava na stranu Zapada.

„Uvođenje i naizgled najbezalenijih sankcija Rusiji jeste svrstavanje uz Zapad i u suprostnosti je sa našim nacionalnim interesima“, kazao je Jovanović.

Predsednik poslaničke grupe Dveri Boško Obradović kaazao je da je ta poslanička grupa podržala ovaj predlog jer se više od 80 odsto građana Srbije protivi uvođenju sankcija Rusiji.

„Drugi razlog je to što nije jasno kako možemo da vodimo borbu za očuvanje KiM, ako uvedemo sankcije Rusiji kao našem strateškom partneru“, rekao je Obradović.

On je dodao da ne vide nijedan razlog za uvođenje sankcija Rusiji i da je zato Predlog rezolucije važan, jer kada se on usvoji, kako kaže, niko neće moća da uvodi jednostrane sankcije.

U Narodnoj skupštini nastavljena je sednica Drugog redovnog zasedanja o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar