Zastava Albanije na vratima Hrama Hrista Spasa u Prištini

Zastava je primećena danas, a dok je ekipa RTS-a bila na terenu, nije primećeno prisustvo policije.

Da podsetimo, ovaj Hram, u kojem je zabranjeno bogosluženje, više puta je skrnavljen. 

Gradnja Hrama Hrista Spasa počela je 1992. godine, a grubi radovi završeni su 1998. godine.

Nakon postavljanja pozlaćenog krsta na centralnoj kupoli, sukobi na KiM stopirali su dovršetak hrama.

Posleratne albanske vlasti na KiM tvrde da je hram podignut nelegalno, u vreme vladavine Slobodana Miloševića i na zemljištu koje navodno ne pripada Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Prištini.

Pre nekoliko godina na prostoru oko Hrama Hrista Spasa organizovano je forenzičko ispitivanje terena u potrazi za, kako se sumnjalo, pokopanim Albancima ubijenim tokom sukoba na KiM.

Pretragom više lokacija oko crkve nisu pronađeni nikakvi tragovi ljudskih tela. 

Petković: Priština na najbesprizorniji način skrnavi hram

Reagujuću na današnje skrnavljenja hrama, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je srpski narod na KiM svakodnevno izložen provokacijama i nasilju, kao i da su neki od tih napada postali simbol stradanja našega naroda.

„Dok Priština na sve načine pokušava da sebe predstavi kao nekakvu oazu mira, upravo u samom centru te iste Prištine se na najbesprizorniji način skrnavi hram Srpske pravoslavne crkve, čime se pljuje u lice čitavom srpskom narodu“, navodi Petković.

Prema njegovim rečima, dok god se takve stvari budu događale, izlišno je govoriti o bilo kakvom pomirenju, suživotu i građanskom društvu na KiM, prenosi se u saopštenju Kancelarije.

„Zato zahtevamo i od donosilaca političkih odluka u Prištini, ali i od predstavnika međunarodne zajednice na terenu da ne zatvaraju oči pred ovakvim incidentima, jer oni, ne samo da su strašni sami po sebi, već predstavljaju i nagoveštaj još strašnijih zlodela i nesreća“, navodi Petković.

Kancelarija za Kim traži da se osigura da simboli srpskog postojanja na KiM, crkve, manastiri i istorijski lokaliteti, budu zaštićeni od napada.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar