Zapaljiva atmosfera na severu KiM, Priština nastavlja sa pripremama izbora

Detonacije u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku i danas odjekuju na relaciji Beograd–Priština. Incidente na severu pokrajine ministar odbrane tumači kao Kurtijev pokušaj da protera i preostale Srbe.

„Atmosfera je toliko zapaljiva i napeta da je dovoljno da se jedna šibica upali i da sve krene u nepoželjnom pravcu. To ne treba da nas čudi, jer Priština i Kurti sve vreme povlače niz jednostranih poteza koji su usmereni na destabilizaciju, nepoštovanje ili potpuno stavljanje van konteksta svih sporazuma koji su na neki način zaključeni. S druge strane, jasna je poruka Srbima da su oni tamo nepoželjni“, navodi Miloš Vučević.

Srbi su juče sprečili članove izbornih komisija da u pratnji policije uđu u prostorije Opštinskih izbornih komisija na severu.

Iz Prištine obrazlažu – to je priprema za vanredne izbore na kojima se 18. decembra biraju predsednici četiri opštine sa srpskom većinom. Nedelju kasnije i odbornici u Zvečanu i Leposaviću.

U međuvremenu, u Prištini je za prvi izborni ciklus utvrđen redosled kandidata među kojima je devetoro Albanaca i dvoje Srba.

„CIK je preduzeo sve korake da pripremi ova dva izborna procesa. Uprkos izazovima koji su predstavljeni u ovom trenutku, CIK ostaje posvećen izvršavanju svojih dužnosti“, kaže predsednik CIK-a u Prištini Krešnik Radonjići.

Izbori na severu su ustavna dužnost i obaveza, saopštile su privremene institucije u Prištini. Iz kabineta Vjose Osmani stiže vest da će o eventualnom odlaganju odlučiti nakon ocene bezbednosnih i izbornih organa.

„Predsedništvo je u stalnom međuinstitucionalnom kontaktu i ukoliko bude zahteva za odlaganje izbora, prema praksi Venecijanske komisije, Osmani će pozvati političke subjekte na konsultacije i potom doneti odluku“, poručuju iz kabineta Vjose Osmani.

Ocena o izborima već je stigla sa nekoliko zapadnih adresa, uključujući i Prištini najvažniju.

SAD su zabrinute da u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora kasnije ovog meseca na severu Kosova. Sigurnost i bezbednost svih građana Kosova treba da budu najviši prioritet“, rekao je američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer.

Vanredni izbori na severu KiM raspisani su nakon što su predsednici četiri opštine podneli ostavke u okviru kolektivnog napuštanja kosovskih institucija. Na izborima prošle godine apsolutnu većinu osvojila je Srpska lista koja najavljene izbore bojkotuje.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar