Zapadne diplomate u Prištini razočarane izborom glavnog tužioca na Kosovu

Šef Kancelarije EU u Prištini ambasador Tomaš Šunjog izjavio je da je razočaran što Tužilački savet nije ispoštovao principe EU prilikom izbora glavnog tužioca.

„Uprkos stalnim pozivima EU da se obezbedi pravičan i transparentan izbor glavnog državnog tužioca zasnovan na zaslugama, Tužilački savet Kosova je zaključio proces izbora ne poštujući ove principe. Iznenađen sam i razočaran postupcima Tužilačkog saveta Kosova“, naveo je Šunjog na svom Tviter nalogu.

Njegov stav podržao je ambasador Nemačke u Prištini Jorn Rode, kazavši da način izbora glavnog tužioca nije put napred.

„Ovo je zaista razočaravajuće i nije put napred“, napisao je Rode.

Reagovao je i američki ambasador Džefri Hovenijer, rekavši da prisustvo američkih zvaničnika kao posmatrača tokom procedure izbora ne treba smatrati odobravanjem procesa.

„Naše prisustvo kao posmatrača ne treba smatrati odobravanjem procesa ili procedure. Sjedinjene Države su u više navrata izrazile očekivanja od procesa izbora sledećeg glavnog državnog tužioca, za koje verujemo da su i građani Kosova: da bude pravičan, objektivan, transparentan i zasnovan na zaslugama“, napisao je Hovenijer.

Dodao je da je činjenica da su pripadnici Tužilačkog sveta ignorisali legitimne žalbe i preporuke panela za razmatranje, što je u suprotnosti sa tim standardom.

„Sjedinjene Države nisu imale željenog kandidata, niti smo procenili kvalifikacije pojedinačnih kandidata. Zabrinuti smo da je način na koji je TS sproveo ove procedure i narušio poverenje žitelja Kosova i javnosti i naše poverenje u TS kao javnu instituciju“, napisao je Hovenijer.

Odluka o izboru Isufaja i potvrđivanju stava Tužilačkog saveta u rukama je predsednice u Prištini Vjose Osmani, čija saglasnot postavlja Isufaja i zvanično na mesto tužioca.

Isufaj je, kako prenose mediji u Prištini, na konkursu bio najuspešniji kandidat sa 98 poena, dok je Šćipdon Fazljiu bio drugi sa 92 poena a Kujtim Muniši treći.

Bodovanje kandidata osporila je međutim revizijska komisija, ali njene primedbe Tužilački savet nije prihvatio.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar