Zahvalnost Italiji na podršci evrointegracijama Srbije

Aleksandar Vučić je na sastanku sa šefom italijanske diplomatije istakao da je Italija među vodećim stranim investitorima u Srbiji, ubedljivo prvi strani partner prema vrednosti investicija u našoj zemlji, a na drugom mestu prema broju realizovanih projekata.

„I pored toga nastavljamo da stvaramo još stimulativnije poslovno okruženje, kako bismo privukli nove strane ulagače“, istakao je predsednik Vučić, napominjući da je veoma važno to što je Italija naš region stavila visoko na listu spoljnopolitičkih prioriteta.

Zahvalio se Italiji na otvorenoj i kontinuiranoj podršci evropskim integracijama Srbije, te istakao da ceni ličnu podršku šefa italijanske diplomatije Di Maja naporima Srbije na svom evropskom putu, prenosi se u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Govoreći o regionalnim prilikama, Vučić je poručio da Beograd ostaje u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom, kao jedinim načinom za postizanje obostrano prihvatljivog dogovora dodajući da su mir, stabilnost i saradnja od najveće važnosti za budućnost Zapadnog Balkana.

Po pitanju sukoba u Ukrajini, predsednik Srbije je još jednom podvukao da je Srbija privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake zemlje, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija, te da je spremna da pomogne Ukrajini, u skladu svojih mogućnosti.

Italijanski šef diplomatije Luiđi di Majo tokom sastanka je rekao da ta zemlja prepoznaje sve što je Srbija uradila na putu ka Evropskoj uniji, posebno kada je reč o ustavnim i drugim reformama, koje su omogućile otvaranje klastera 4, kaže se u saopštenju.

„Italija je snažan zagovornik približavanja Zapadnog Balkana evropskoj porodici i mi ulažemo velike napore kako bismo našim partnerima iz EU objasnili situaciju u regionu i potrebu za proširenjem. EU mora da pruži veću ekonomsku podršku regionu“, rekao je šef italijanske diplomatije.

Italija kontinuirano i snažno pruža podršku Srbiji 

Sa ministrom Luiđom di Majom razgovarala je i premijerka Ana Brnabić o unapređenju bilateralnih odnosa, razvoju privredne i trgovinske saradnje, kao i o potencijalnim novim investicijama te zemlje u Srbiji.

Premijerka Brnabić je ukazala da Italija kontinuirano i snažno pruža podršku Srbiji na evropskom putu i naglasila da reforme, bez obzira na sve izazove današnjeg vremena, Beogradu ostaju primarni zadatak, sa posebnim fokusom na vladavinu prava.

Brnabić je takođe je podvukla da su mir i stabilnost ragiona od ključnog značaja za privredni i ekonomski razvoj i da će zato Vlada Srbije učiniti sve kako bi se to i obezbedilo jer, kako je naglasila, nastavak i sprovođenje reformi moguće je isključivo kada su garantovani mir i bezbednost celog regiona.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar