Zahtev da se UNDP i EU povuku iz projekta obnove kuće Džafera Deve

Pokretač obnove je ministarstvo kulture u Prištini, a misija UNDP-a na Kosovu i Metohiji započela je prošle nedelje restauratorske radove na kući Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici, predstavljajući je „jednim od najistaknutijih mesta nasleđa“.

Obnova će biti obavljena u okviru projekta Evropske unije koji doprinosi da „Kulturno nasleđe bude pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije“.

Cilj je da kuća nacističkog saradnika bude pretvorena u kulturni centar, a Srbi na Kosovu i Metohiji očekuju da projekat bude obustavljen.

Predsednik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević ističe da međunarodne institucije treba da se povuku iz ovog projekta.

„Očekujemo od međunarodnih institucija, od UNDP-a i od Kancelarije EU, pre svega da se povuku iz ovog projekta, da upute javno izvinjenje žrtvama ratnog zločina Džafera Deve. Ćutanje vlade u Prištini pokazuje kakav je njihov odnos prema nacizmu, fašizmu i ratnim zločinima“, rekao je Radojević.

Prethodno je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković uputila pisma predstavnicima EU i UNDP i zatražila da se projekat rekonstrukcije kuće Džafera Ibrahima Deve u Kosovskoj Mitrovici ne realizuje.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar