Задаци кроз стихове – путоказ до књига

Замисао организатора ове акције била је да поезија води ученике кроз град. Зато им је прве загонетке предао песник Дејан Алексић који је написао пригодне стихове за све локације где су књиге сакривене.

“Ево рецимо једна, а ви пробајте да погодите. Споменици чувају историјске нити, али и њих неко мора да заштити. Следећа тачка на коју се иде кућа је што има и каријатиде. Дакле Завод за заштиту споменика културе”, наводи Дејан Алексић, песник и уредник “Повеље”.

 На свакој од задатих локација, установа културе и споменицима ученике су чекали нови стихови.

“Ми смо добили коверту. Кућа дрвена, тиха и фина. Названа по земљи доброг вина. У њој се градска култура ствара од Стрит арта до џез, Ибара. -Која је то кућа? -Француска кућа”, каже Андреа Лешевић из уметничке школе.

Ученици из Шумарске школе предњачили су у познавању града и сналажљивости.

“Ка прослављеном здању крени где живот се одвија махом на сцени. Где сваки карактер снаћи се мора под јаким светлом рефлектора. -Шта је то? -Позориште. -Шта мислиш о овој идеји кроз стихове да се трага за књигама. -Мислим да је идеја одлична”, наводи Младен Томовић из Шумараске школе.

“Мислим да је јако интересантна идеја и мислим да доста ново може да се научи кроз ово”, сматра Лена Станковић из Шумарске школе.

Деци је требало нешто више од једног сата да пронађу све локације и комплетирају едицију у издању Народне библиотеке.

“Мени се лично свиђа. То је једна лепа активност. Прво зато што се окупе све школе и упознамо другу децу тачније и проширимо неке видике. Упознамо нека места у Краљеву за које иначе, можда и нисмо знали”, каже Јулија Вујовић из Пољопривредне школе.

„Ја мислим да је то све подсетник на то ко су нама били преци. Да се подсетимо каква нам је историја пре свега била. Шта значи за нас Краљево“, наводи Немања Јовановић из Машинске школе.

Најбољи тимови су награђени са још књига. Сви ученици и ментори су добили и захвалнице за учешће на овом такмичењу поводом светског Дана књиге.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar