За рушење баријера и нове српске спортске хероје-параолимпијце

Чак шест медаља на последњим Параолимпијским играма у Токију освојили су српски параолимпијци.

Па ипак, може се рећи да су ови успеси под заставом Србије, и њихова промоција параолимпијског спорта код нас, дошли упркос, а не захваљујући околностима.

Велики број особа са инвалидитетом у Србији нема приступ спортским и рекреативним теренима, а специјализоване сале за вежбање су реткост.

Недостаје и школован тренерски кадар који би пружио адекватну стручну асистенцију у спорту и рекреацији. Све ово додатно утиче на социјалну искљученост особа са инвалидитетом.

Ствари се, ипак, мењају, полако али сигурно. Важан искорак за друштвено укључивање особа са инвалидитетом праве на Факултету спорта и физичког васпитања у Нишу, са пројектом „Адаптивна физичка активност и спорт – Млади за младе“.

Реализован у сарадњи са партнерима из Бугарске кроз Интеррег – ИПА програм прекограничне сарадње Бугарска-Србија, овај пројекат створио је услове да млади незапослени људи прођу обуку и добију међународни сертификат за рад са особама са инвалидитетом у области фитнеса, пливања и функционалног тренинга.

Истовремено, млади са инвалидитетом из Перника и Ниша, посебно они са поремећајима моторике, особе са церебралном парализом, квадриплегијом, параплегијом и оштећеним видом, добили су могућност функционалног физичког тренинга, кардио фитнес тренинга и пливања.

Проф. др Бојан Јоргић, менаџер пројекта „Адаптивна физичка активност и спорт“, наводи да је захваљујући пројекту Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу набавио опрему у вредности од 10.000 евра која је омогућила да 17 незапослених и 25 особа са инвалидитетом, учећи једни од других и једни са другима, унапреде своја знања и вештине у адаптивном спорту, али и да повећају разумевање за специфичности спорта код особа са инвалидитетом.

За Стефана Исакова је прилика да тренира у оквиру пројекта отворила нове могућности.

Охрабрен тренинзима на Факултету, он је наставио да се бави пливањем у једном од локалних пливачких клубова у Нишу.

За Сару Србљановић је, пак, најважније што физичким тренингом може да утиче на смањење предрасуда других према инвалидитету.

Стефан и Сара показују како програми прекограничне сарадње утичу на побољшање квалитета живота становништва у локалним заједницама укљученим у програм.

Са буџетом већим од 23 милиона евра, програм Интеррег Србија усмерен је на улагања у интегрисани територијални развој са фокусом на специфичне потребе региона попут пројеката интегрисаног и инклузивног друштвеног, економског и еколошког локалног развоја, пројеката из области културног и природног наслеђа и одрживог туризма у руралним областима.

У новом циклусу Интеррег ВИ-А ИПА за период 2021-2027. биће уложено више од 38 милиона евра у развој прекограничних области и округа у Србији (Бор, Зајечар, Пирот, Ниш, Топлица, Јабланица и Пчиња) и у Бугарској (Видин, Монтана, Враца, Перник, Ћустендил и Софија).

Сви који су активни у цивилном сектору или се професионално баве областима друштвене инклузије, локалног развоја, културе и одрживог развоја у руралним областима, захваљујући Европској унији могу да кандидују своје пројекте. Све информације доступне су на www.eumogucnosti.rs.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar