Vulin sa Lavrovom u Moskvi: Srbija ne zaboravlja vekovno bratstvo

Aleksandar Vulin je istakao da Srbija, koju vodi predsednik Aleksandar Vučić, ne zaboravlja vekovno bratstvo, te da je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji i nije postala deo antiruske histerije, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Vulin je poručio da je Sergej Lavrov iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda, izrazivši veliku zahvalnost Ruskoj Federaciji na doslednom poštovanju suvereniteta i integriteta Srbije i nepriznavanju lažne države Kosovo.

Istakao je da je Srbija samostalna i nezavisna država koja sama bira svoje prijatelje, prenosi se u saopštenju.

Naglasio je da duboko žali zbog toga što je ministru Lavrovu voljom drugih zemalja onemogućena poseta Beogradu u junu mesecu, istakavši da su zabranom dolaska ministra Lavrova u zvaničnu posetu Srbiji prekršeni i pogaženi svi principi međunarodnog prava.

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov istakao je da će ruska država nastaviti da pruža podršku Srbiji u očuvanju teritorijalne celovitosti.

Vulin je istakao je da Srbija nikada neće zaboraviti pomoć Rusije i ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je na poziv predsednika Vučića 2015. godine sprečio donošenje britanske rezolucije u Ujedinjenim nacijama po kojoj bi Srbi bili proglašeni genocidnim narodom.

Na sastanku srpskog i ruskog ministra istaknuto je da Srbija i Rusija i u vremenima velikih izazova imaju izuzetne diplomatske odnose i uspešnu bilateralnu saradnju, baš kao što i predsednik Vučić i predsednik Putin imaju izuzetno dobre lične odnose, zaključuje se u saopštenju.

Lavrov: Rusija za održivo rešenje uz poštovanje interesa Srbije

Sergej Lavrov je na sastanku sa Vulinom rekao da je, uzimajući u obzir nedavno zaoštravanje situacije na KiM, potrebno pronaći rešenje na osnovu striktnog poštovanja normi međunarodnog prava, na osnovu Rezolucije 1244 SB UN, uz puno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta i legitimnih prava i interesa Srbije.

Lavrov je pre sastanka sa Vulinom istakao da je stav Rusije kada je reč o Kosovu nepromenjen, dodajući da je to više puta potvrdio ruski predsednik Vladimir Putin.

„Zalažemo se da Beograd i Priština postignu održivo, obostrano prihvatljivo rešenje na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija“, rekao je Lavrov.

Dodao je da to rešenje nesumnjivo mora biti, pre svega, u skladu sa međunarodnim pravom i mora biti odobreno od Saveta bezbednosti UN.

„Prihvatićemo samo takav ishod koji će odgovarati Srbima. Našim srpskim prijateljima pružićemo svestranu podršku u postizanju tog rezultata“, rekao je Lavrov, navedeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar