Vulin Hilu i Žiofreu: Odluku MUP-a može promeniti samo sud

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre istakli su da su sigurni da će se šetnja LGBT zajednice u okviru Evroprajda 2022 održati uprkos odlukama MUP-a Srbije.

U saopštenju MUP-a, koje potpisuje Aleksandar Vulin, navodi se da su Hil i Žiofre izrazili nadu da se u Srbiji neće poštovati zakonska procedura.

Ističe se i da ambasadori nisu izrazili nadu da će i protivnicima Evroprajda biti dozvoljeno da šetaju bez obzira na odluke nadležnih organa. Kako se ocenjuje, Hil i Žiofre nisu podveli to okupljanje pod ljudska prava i slobodu izražavanja.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nema takvih predrasuda, mi ne delimo građane Srbije i mi poštujemo svačije pravo na izražavanje stava, ali isto tako i vodimo računa o svačijoj bezbednosti, pa odluke ne donosimo na osnovu ideoloških ili bilo kojih drugih predrasuda“, naglasio je Vulin.

„Zabrana na osnovu procene stručnih kadrova“

Dodaje se da je MUP, u skladu sa zakonom, na osnovu procene stručnih kadrova doneo odluku o zabrani obe šetnje i potvrdio odluku i u drugom stepenu.

Vulin je naglasio da odluku MUP-a može da promeni samo sud.

„Pritisak na pravosuđe nije u skladu sa proklamovanim vrednostima Evropske unije kojoj tako uporno težimo, a ni u Sjedinjenim Američkim Državama ne bi bilo moguće da bilo koji ambasador izrazi nadu da će nadležni državni organi postupiti u skladu sa njegovim uverenjima ili stavovima“, dodaje Vulin.

Kako je poručio, u Srbiji se poštuje zakon i brine o interesima Srbije, „svi ostali će biti saslušani sa poštovanjem, ali poslušan će biti samo zakon i samo naši građani“.

MUP ponavlja svoj stav da nikakvih šetnji na kojima može doći do, kako se ocenjuje, „besmislenih i po interese Srbije i građana štetnih i nepotrebnih sukoba“ neće biti.

„Verujem da se tome nadaju i poštovani ambasadori Hil i Žiofre“, zaključio je Vulin.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar