Vuletić: Od Srbije se očekuje da se opredeli, do sada nismo pratili ni Zapad ni Moskvu

Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom SAD-a Kristoferom Hilom. Hil je za medije izjavio da za Srbiju nema trećeg puta, već samo izbor između Istoka i Zapada.

Vladimir Vuletić, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, izjavio je da amabasadori iznose stavove svojih zemalja, kao što je to učinio amabasador Hil.

„Ne samo američki amabasador, nego i amabasadori velikih sila znaju neretko da nam na oštriji način ukažu šta je stav njihove zemlje i šta se od nas očekuje“, objašnjava sociolog.

Dodaje da u izjavi Hila nema nikakvih ultimatuma, ali da svakome ko čita između redova je jasno da govori da se od Srbije očekuje da se opredeli, odnosno da napusti dosadašnju politiku.

„Naša dosadašnja politika je bila politika u kojoj se vodi računa o pre svega interesima Srbije, a to znači da imate saradnju sa svima koji ni na koji način nas ne ugrožavaju, pa čak i sa onima koji vas ugrožavaju jer tražite neki vrstu načina da se te stvari prevaziću“, kaže Vuletić.

Prema njegovim rečima, Srbija je izabrala svoj put, koji nije praćenje onoga što traži Zapad ili što očekuje Moskva.

Kaže i da interes Zapada nije da eleminiše Rusije, već da je „natera da igra po pravilima Zapada, odnosno svetskog globalističkog sistema kakav je uspostavljen u nekoliko proteklih decenija“.

„To je i ključni razlog spora Rusije i Zapada, a sada vidimo i Kine i Zapada“, ukazuje Vuletić.

Dojče vele piše i da Olaf Šolc, nemački kancelar, planira 10. juna da poseti Srbiju i da ponudi znatno brže napredovanje Srbije ka EU, a da će uslov za to biti da Srbija odmah uvede sankcije Rusiji.

Vuletić smatra da se od Srbije do sada očekivalo da prati politiku EU. „Danas ne znamo da li bi nam neko pokrio štetu, jer bi nas koštalo kada je reč o energentima, ako bismo uveli sankcije Rusije“, ukazuje sociolog Vladimir Vuletić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar