Vučić: Zlatno doba srpsko-turskih odnosa, zamolio sam za pomoć u snabdevanju strujom; Erdogan: Spremni da pomognemo u dijalogu Beograda i Prištine

Aleksandar Vučić je, na konferenciji za novinare sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, poručio da je ovo zlatno doba srpsko-turskih odnosa.

„Uspeli smo da odnose između Turske i Srbije podignemo na najviši nivo u modernoj istoriji. Na dobrom smo putu da ispunimo ono što je meni delovalo kao nemogući cilj – da trgovinska razmera dostigne pet milijardi evra“, rekao je Vučić.

Ističe da su turske kompanije izuzetno važne za Srbiju jer zapošljavaju gotovo 10.000 ljudi i dodao da investicije iz Turske i dalje dolaze.

Dodao je da će građani uskoro moći da vide na delu ono što je urađeno u prethodnom periodu, jer je sem turske obnove mnogih kulturno-umetničkih spomenika, tu i izgradnja puta Novi Pazar – Tutin, koji je, kako kaže, nekada bio „put smrti“, kao i most na Rači koji je u izgradnji turske kompanije.

„Most na Rači impresivno izgleda, očekuejmo da u kratkom periodu završimo tu deonicu od 19,1 kilometar auto-puta i spojimo sa BiH i RS“, rekao je Vučić.

Sa Erdoganom je, kako kaže, razgovarao o svim važnim pitanjima, o unapređenju saradnje, o stabilnosti u regionu i tome koliko je važno da se sačuva mir, kao i o situaciji u Ukrajini i energetici.

Zamolio je Erdogana da nam Turska pomogne u snabdevanju električnom energijom tokom zime.

Da se omogući prostor da se azerbejdžanska struja preko Bugarske preveze u Srbiju, kako bi se obezbedile količine električne energije koje nam nedostaju, rekao je Vučić.

Naglasio je da je za Srbiju od ogromnog značaja da ima još mnogo projekata sa Turskom.

„Razgovarali smo o većoj saradnji u okviru ministarstava odbrane i o većoj vojnoj saradnji, ali i većoj saradnji namenskih industrija“, rekao je Vučić.

Izjavio je i da je Srbija zainteresovana za kupovinu bespilotnih letelica „bajraktar“, te da se nada da će u tome uspeti sledeće godine.

Najavio je da će PKS otvoriti svoje prostorije u Istanbulu u decembru ili januaru, što će, kaže, dodatno pospešiti privredne odnose dve zemlje. Dodao je da je turistička razmena na najvišem nivou.

„Drago mi je da sve češće čujemo turski jezik, da vidimo turske prijatelje, dobrodošli ste u Srbiju“, rekao je Vučić.

Zahvalio je Turskoj na podršci „Otvorenom Balkanu“, naporima da se sačuvaju mir i stabilnost u regionu. Ponovili su, kaže, i statove oko integriteta BiH.

„Ja sam dodao i oko poštovanja Dejtonskog sporazuma i integriteta Republike Srpske u okviru BiH. Razgovarali smo o odnosima Srba i Bošnjaka, ali i o trilateralnom susretu između Turske, BiH i Srbije“, rekao je Vučić.

Naveo je da će se Srbija postarati da održi prijateljstvo sa Turskom na najboljem i najvišem nivou.

„Da ga ljubomorno čuvamo, da možemo da kažemo da je ovo, posle vremena Kemala Ataturka i Aleksandra Karađorđevića, zlatno doba srpsko-turskih odnosa“, rekao je Vučić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar