Vučić za RTS: Danas najteži dan od kada sam predsednik, pozivam Srbe da ne nasedaju na provokacije

Komentarišući izjavu Aljbina Kurtija da su svi potezi Prištine u konsultacijama sa Euleksom i Kforom, Vučić je rekao da je dobro da je Kurti ukazao na to da, kako kaže, nije sam u želji da Srbi budu proterani sa severa KiM.

Na pitanje da li zbog toga Srbe na KiM treba da brine kada vide Kfor ili treba da se osećaju bezbednije, predsednik je poručio da Srbi na KiM, dok se to ne dokaže drugačije na terenu, moraju da veruju Kforu.

„Jer je Kfor odlukom UN ta bezbednosna snaga koja mora da garantuje sigurnost Srbima. Da li će to tako biti, mi se nadamo da hoće. Ukoliko ne bude, odmah će nam biti sve jasno“, rekao je Vučić.

Ističe da je celog dana bio u kontaktu sa predstavnicima i EU, i Brisela, i pregovaračima…

„Naš posao je da pokušamo da sačuvamo mir i uradićemo sve da sačuvamo mir. A general Mojsilović je razgovarao i sa komandantom Kfora, i on je dobio uveravanja da Kfor neće dozvoliti protivpravni upad kosovske policije na sever pokrajine“, rekao je Vučić.

Međutim, navodi da ne može niko da kaže da li će se to desiti ili ne.

„Oni su rekli da pre neko veče oni nisu imali čak ni kratke cevi, čak ni pištolje. Onda smo mi pokazali fotografije, sa gotovo svih mesta – i Sočanice, i Rudara, i Zvečana, i Kosovske Mitrovice, i nedaleko od Zupča kod Zubinog Potoka, svuda ljude sa dugim cevima. To su naravno neistine, i oni znaju da su neistine“, rekao je Vučić.

Ukazao je na to da na KiM postoje i pripadnici tzv. kosovskih snaga bezbednosti preobučeni u policijske uniforme, koji izviđaju teren. Za to im je, kaže predsednik, čak i Kfor izneo primedbe.

„Videli ste danas da ceo dan prete Olujama srpskom narodu na KiM. Za nas su ovo dramatični dani u kojima nemamo nikakvu krivicu, ali apsolutno nikakvu krivicu. I ako zbog nečega možemo da budemo mirni to je da nam je savest čista, a opet ne možete da budete mirni jer morate da brinete o sigurnosti i bezbednosti naroda i svemu drugom. A vezane su vam ruke, i kada ste tako doterani u ćošak, nema šta – morate da se borite“, rekao je Vučić.

Poručio je narodu da poštuje Euleks i Kfor.

„Moja poruka je – poštujte Euleks, Kfor, ne dozvolite da nas isprovociraju, i ukažite na to ako vidite da postoji mogućnost da druga strana ubaci specijalne jedinice sa maskama na licu pa da izvedu napad na Euleks i Kfor, pa da to pokušaju da pripišu Srbima“, rekao je Vučić.

Na tu mogućnost su, dodaje, ukazali iz obaveštajne agencije na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost.

„Ne idemo ni protiv Kfora, ni protiv Euleksa, ni protiv koga. Samo želimo da sačuvamo naš narod da ostane na svojim ognjištima“, rekao je Vučić.

Pozvao je na poštovanje Briselskog sporazuma i formiranje ZSO.

„Ono malo što tražimo – dajte malo pravde Srbima, poštujte taj Briselski sporazum, lakše je formirati ZSO, tada se Srbi vraćaju u institucije, tada nema ovih problema, ali plašim se da malo ko to želi“, kaže Vučić.

Predsednik  je naveo i da 17. decembra u Beograd dolaze Pletner Bon, Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar.

„Biće četiri, pet sati važnih razgovora, a do tada da pokušamo da sačuvamo na svaki način mir i mi ćemo zaista dati sve od sebe“, rekao je Vučić.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar