Vučić: Vlada će raditi na bržem priključivanju Srbije EU, ali neće biti antiruska

Odgovarajući na pitanje novinara dokle se stiglo sa konsultacijama i da li će buduća Vlada Srbije biti proevropska ili proruska, Vučić je ponovio da će o konsultacijama da govori kada se one završe, ali da je već sada potpuno jasno, i posle prva dva dana konsultacija, da postoji nedvosmislena većina u Narodnoj skupštini Srbije.

„Verujem da će buduća Vlada da bude srpska Vlada koja će da brine o interesima Srbije, a naravno da će ona da bude, slagali se mi ovako ili onako sa nekim, Vlada koja će da radi mnogo na bržem priključivanju Srbije Evropskoj uniji“, rekao je Vučić na aerodromu „Nikola Tesla“ gde je dočekao prvi avion na obnovljenoj liniji Peking–Beograd.

Kada govorite istinu, dodao je, kada imate jednu politiku onda uvek govorite isto.

„Da, radićemo ubrazno na evropskom putu Srbije i verujem da mnoge rezultate do decembra možemo da postignemo, ali takođe ta Vlada svakako neće biti antiruska i čuvaće naša tradicionalna prijateljstva“, poručio je predsednik.

Dodao je da kao što je pred Evropljanima uvek spreman da kaže kakvi su nam prijatelji Kinezi, tako i pred našim kineskim prijateljima uvek govori o evropskom putu Srbije.

Naglasio je da Vlada mora da nosi teret samostalnosti i nezavisnosti o donošenju odluka.

„To je nešto što verujem da mora da bude tekovina svake buduće Vlade i to je garant da ćemo voditi svoju politiku na strateški put i evropski put, ali politiku u kojoj ćemo odluke da donosimo sami bez pritisaka spolja ili pritisci će da postoje, ali naše je da donosimo odluke uvek u najboljem interesu našeg naroda“, rekao je Vučić.

Ukazao je Vlada pre svega mora da bude sastavljena od vrednih ljudi kojima će timski interes i interes Srbije biti ispred interesa lične promocije i ličnog materijalnog bogaćenja.

„Svi zakoni biće u skladu sa evropskim pravilima“

Kada je reč o eventualno novom Nacrtu zakona o policiji, Vučić je rekao da o tome nema nikakve informacije, ali da u Srbiji svakako neće biti doneti zakoni koji nisu usklađeni sa evropskim pravilima i najvišim evropskim standardima.

Na pitanje novinara da li će, ako bude novog Nacrta zakona o policiji, odnosno ako ga Skupština usvoji, potpisati akt koji bi dozvoljavao nadzor biometrijskim kamerama, Vučić je rekao da ne zna o čemu se radi, odnosno da svakako neće biti ničega do formiranja nove Vlade i parlamenta.

„Kada dođe do toga, postoje poslanici, pa kada oni to usvoje ili ne usvoje, onda ću da čitam… Velika je procedura, ne mogu da se izjašnjavam o nečemu što nisam video“, rekao je Vučić.

Poručio je da svakako neće biti doneti zakoni koji nisu u skladu sa evropskim pravilima i najvišim standardima.

„Ako u Evropi nešto imate, imaćemo i mi, ako nemate, nećemo ni mi, ni što se tiče kršenja ljudskih prava, niti borbe za sigurnost i bezbednost naših građana“, naglasio je predsednik.

Prethodni Nacrt zakona o policiji, prošle godine je povučen iz procedure, upravo na molbu predsednika, a zamerke javnosti su se mahom odnosile na povećan video-nadzor.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar