Vučić: Više od svega nam nedostaje mir; Patrijarh: Da se jezik oružja zaustavi

Partijarh Porfirije je zahvalio predsedniku Vučiću na odgovornom ponašanju u ovoj situaciji i principijelnom stavu.

„Sve je prožeto i srcem i emocijom i ljubavlju, koja ima ambiciju da ne bude isključiva i da ne bude pristrasna. Hvala što činite sve da građani kroz ovu krizu prođu što lakše“, naveo je patrijarh.

Patrijarh Porfirije rekao je da gde god da se nalaze, poštuju sve države. 

„Hoće da nas prikažu da smo produžena ruka jednima ili drugima. To nije tačno i mi nemamo potrebe da to demantujemo. Trudimo se da živimo duhom crkve i da propovedamo jevanđelje narodu. Ne želimo da budemo hermetički zatvoreni u sebe“, istakao je.

Za našu crkvu je najvažnije stanje crkve u matici, a to je Srbija, napomenuo je patrijarh Porfirije i zahvalio državi na odnosu prema SPC, ali i na odnosu prema svim ostalim verskim zajednicama u Srbiji.

„Mi ne želimo da imamo bilo šta više od drugih verskih zajednica. Ono što želimo sebi želimo i drugim zajednicama“, kaže patrijarh Porfirije.

Patrijarh je osvrnuo i na odnos SPC sa MPC.

„Imali smo raskol sa crkvom u Makedoniji, ali zahvaljujući molitvama svih i dva naroda, došli smo do toga da uspostavimo jedinstvo, da se braća iz Makedonije vrate u jedinstvo s nama i svim ostalim pravoslavnim crkvama i to vidimo kao jedno čudo, tako to doživljavamo i zato smo blagodarni Bogu na tome. Crkva će uvek biti otvorena za svaku vrstu saradnje, na svemu što je dobro i što je blagodet za sve“, naglasio je patrijarh.

 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar