Vučić: Važno je da razgovaramo otvoreno, pa makar se i svađali; Lambreht: Bitno je da vlada stabilnost na Zapadnom Balkanu

Predsednik Vučić rekao je posle sastanka sa nemačkom ministarkom odbrane, koja boravi u poseti Beogradu, da su imali sadržajne, otvorene i iskrene razgovore.

Vučić je podsetio da se vratio iz Berlina gde je imao sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok i preneo da je njegov utisak da angažman koji Nemačka pokazuje u regionu Zapadnog Balkana govori o njenoj želji da se približimo EU.

„Rečenice koje izgovorio kancelar Šolc, i sada ministarka Lambreht govore o jasnoj evropskoj perspektivi i mogućnosti za brže pridruživanja EU i to su dobri i važni signali za našu zemlju“, istakao je Vučić.

Istakao je da je Nemačka najvažniji partner Srbije i da to ne sme da se krije.

„Pre osam godina Nemačka je bila ekonomski partner Srbije broj četiri, a danas je ubedljivo najveći partner. Ove godine očekujemo da trgovinska razmena, ako se nastavi istim tempom, bude na nivou od 7,5 milijardi evra. Pre osam godina bila je na 3,5 milijardi evra“, objasnio je Vučić dodajući da su to velike i važne vesti za Srbiju.

Preneo je da su razgovarali o regionu, i rekao da će Srbija da čuva mir i stabilnost, da je to naša politika i trajno opredeljenje.

Pružio je, kako je preneo, sve lične i državne garancije da Srbija to činiti. Kazao je da nije koristio priliku da govori loše o drugima u regionu, jer to Srbija to ne radi.

„Ko je koliko govorio istinu moći će da se vidi u narednih šest meseci, pa će biti jasno ko se služio neistinama“, podvukao je.

Predsednik je rekao da postoji veliki prostor za vojno-tehničko razvojnu saradnju.

Ukazao je na to da postoji potpisan krovni sporazum i da može mnogo toga da se uradi u toj oblasti.

Rekao je da je bilo reči i o sukobu u Ukrajini, da postoji saglasnost o njegovoj prirodi.

„Prenela mi je na učtiv način očekivanja i zahteve Nemačke i EU oko ponašanja Srbije u budućnosti. Govorio sam o tome kakva je pozicija Srbije“, istakao je Vučić.

Kazao je da je sa Lambrehtovom razgovarao i o pregovorima sa Prištinom.

„Zahvalio sam Nemačkoj što su sinoć organizovali susret sa prištinskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Ma kako da smo razgovarali bolje je razgovarati nego da ne razgovaramo. Ministarka Lambreht mi je rekla da je važno da razgovaramo, razgovaramo otvoreno, makar se svađali, jer se tako u demokratskom duhu razgovara u budućnosti. Ja verujem u evropsku budućnost, kao što verujem i dobru volju i namere nemačkih partnera da nam na evropskom putu pomognu“, istakao je Vučić.

Podsetio je da će se sutra u 18 časova obratiti građanima Srbije.

Lambreht: Veoma je važno da vlada stabilnost na Zapadnom Balkanu

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht je zahvalila predsedniku Vučiću na konstruktivnim, otvorenim i iskrenim razgovorima.

„Bilo je važno da smo vodili ovaj razgovor i o našoj saradnji u oblasti odbrambene politike. Nadam se da ćemo i u budućnosti raditi u tom duhu poverenja na primer kada je reč o obuci ili o sprovođenju inicijativa za opremanje vojske“, dodala je Lambrehtova.

Ističe da je današnji sastanak obavljen u teškim vremenima koja su izazov za sve.

„Hvala vam što se izdvojili vreme da razgovarate sa mnom nakon razgovora u Berlinu i da ste mi dali tu mogućnost“, dodala je ona.

„Mi doživljavamo rat usred Evrope koji nije bio zamisliv ni za koga od nas, pogotovu ovde u regionu gde svi ljudi znaju šta to znači, te strahote i kakve posledice to ima. Ali ovaj rat pokazuje takođe koliko je važno da mi koji delimo iste vrednosti da se zalažemo za te vrednosti, da ih pojasnimo i da pojasnimo da smo spremni da snosimo posledice za to. Ove vrednosti su mir, sloboda i teritorijalni integritet. To je nešto nam je zajedničko i to je nešto što smo naglasili i u današnjem razgovoru“, naglasila je nemačka ministarka.

„Stoga smo mi kao Nemačka jasno pozdravili da se Srbija jasno pozicionirala u odnosu na ove vrednosti kada je reč o stavu u UN, jer su to vrednosti koje su važne i kada govorimo o pristupanju Srbije i drugih zemalja Evropskoj uniji“, kaže Lambrehtova.

Ističe da je Nemačka pouzdan partner Srbije kada je reč o procesu pristupanja EU.

„Mi to podržavamo i nama je veoma važno da vlada stabilnost ovde na Zapadnom Balkanu, to podržavamo, ali smo i iskren i otvoren partner i tako smo razgovarali. To podrazumeva i da se jasno artikuliše šta jedan očekuje od drugog na tom putu. Naša je želja i nada da će proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine dobiti novi zamah“, dodala je.

Navela je i da je zadovoljna što je čula jasnu izjavu o tome da Srbija podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

„To je važno za BiH, da se može pouzdati u to, i u to da sve težnje za stabilnost u toj zemlji imaju podršku“, rekla je Lambreht.

Istakla je da je sve to preduslov da region može da se razvija na miran način.

Vučić se sa nemačkom ministarkom odbrane sastao odmah po povratku iz Berlina gde je razgovarao sa kancelarom Olafom Šolcom i ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar