Vučić: Ubrzo prvi ugovor sa UAE o kupovini dronova-samoubica

Vučić je rekao da ćemo već u narednih pet ili šest meseci imati prve srpske dronove-samoubice u Vojsci Srbije.

„To su dronovi-samoubice i biće na teritoriji Srbije, a i mi ćemo, nadamo se, već u narednih pet ili šest meseci moći da imamo prve srpske dronove-samoubice u Vojsci Srbije“, rekao je Vučić novinarima na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme „IDEX 2023“ u Abu Dabiju.

Istakao je da „vojska nije igračka“, da je to komplikovan proces i da su te procedure duge za prijem novog naoružanja u Vojsku Srbije.

Vučić je rekao da moramo dalje da radimo na svemu drugom, jer je pred nama izazovan period.

„Na osnovu ovoga što sam mogao da vidim po izjavama Putina, jasno je da će on veoma žestoko nastaviti borbu u Ukrajini što će, kao i inače eskalacija sukoba, dodatno otežati poziciju Srbije u političkom, vojnom i svakom drugom smislu. To je kao što smo očekivali i očekujem da to vidimo već za dan, dva ili tri, velike promene na ratištu i značajne promene u daljem političkom delovanju ka Srbiji, i sa zapadne strane, i od strane drugih međunarodnih faktora“, rekao je Vučić. 

Kazao je da je imao važne dodatne razgovore sa našim kompanijama odbrambene industrije, koje moraju da se reformišu, da uvedu pravo korporativno upravljanje i posluju po tržišnim principima, kao i da ne smeju da prodaju svoje proizvode ispod cene koštanja.

Vučić je naveo da su Emirati zadovoljni razvojnim projektima koje smo im predstavili, a to su naši haubički meci i novi kalibri koji su efikasni na dužinama većim od 70 kilometara. Želimo da dostignemo ono što bi ličilo na američki HIMARS – da probamo to da dostignemo kroz razvoj za godinu dana, što znači da bude za dve godine u našem naoružanju, istakao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da treba sve više da se oslanjamo na naše materijale, kao i da radimo kompozitne materijale. Vučić je rekao da je šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan, predsednik UAE, posetio danas štand Srbije u okviru 16. međunarodnog sajma vojnog naoružanja i opreme „IDEX 2023“ u Abu Dabiju i da smo mu predstavili sve što je izloženo na srpskom štandu.

Vučić je istakao da je to bila velika čast za našu zemlju i da je prikazan ponos naše odbramene industrije. Uspeli smo da dovedemo i deo privatnika koji su predstavili svoje naoružanje i razvojne projekte koji su sada u Tehničko-opitnom centru Srbije, rekao je Vučić.

Istakao je da je sveopšta trka za oruđem i opremom, za bržim, uspešnijim i boljim oruđem, kao i trka za dronovima i oruđem koje uništava dronove.   

Vučić: Sve što proizvedemo proda se 

Predsednik Vučić rekao je da će tokom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima večeras imati sastanke sa ministrom spoljnih poslova UAE, telefonski razgovor sa španskim premijerom Pedrom Sančezom, sa španskim premijerom i još nekoliko ekonomskih sastanaka.

On je novinarima u Abu Dabiju rekao da je ogromna čast što je šeik Bin Zajed posetio štand Srbije na sajmu naoružanja, kao i da su se mnogi penjali po spratovima kako bi videli koji to štand šeik posećuje.

„S njim sam razgovarao i pre 10 godina na ovom istom mestu, kada je sve bilo 10 puta manje i drugačije. Emirati su napredovali za 10 godina, kao i mi“, rekao je Vučić.

Govoreći o naoružanju, on je kazao da je trenutno, zbog situacije u Ukrajini, sve drugačije, ali da se nada da će se i to uskoro unormali, pa će i nabavka naoružanja biti normalnija.

„Sve zemlje oko nas su NATO zemlje, BiH nije, ali je NATO tamo, kao i na delu naše teritorije – na KiM. Mi sami moramo da se borimo za sve i uvezemo ono što je dozvoljeno“, rekao je Vučić.

Istakao je da su ogromne promene koje Srbija pravi, kao i da sve što proizvede naša namenska industrija, to se i proda.

„Moramo da vidimo da li ‘Petoletka’ u Trsteniku to može da iznese, to je velika stvar, uložićemo u nove linije kod njih. ‘Sloboda’ sve može da proda: granate, mine, bombe. Raketa za grad bila je 2,2, a sada je 70 odsto uvećana. To ide kao alva, prodaja municije“, rekao je Vučić.

Kaže da ako Rusi dnevno potroše 35.000 municije, Ukrajinci oko 16.000, pa to puta 365 dana – ko to da proizvede. „Sve što proizvodimo svi kupuju, ne znam kako to do sada nije završilo na ukrajinskom ratištu“, rekao je Vučić.

Vučić: Plate u odbrambenoj industriji Srbije značajno će rasti

Predsednik je rekao da će u srpskoj odbrambenoj industriji značajno rasti plate, jer je „tržište neverovatno, svi hoće da ratuju i spremaju se za rat“.

„Sve što proizvedemo možemo da prodamo. A da to nije moralno, kažite ljudima u Kragujevcu, Čačku, Lučanima, Obrenovcu, Bariču… kažite da će ostati bez posla posle 50 godina jer mi nećemo da učestvujemo u prodaji oružja. Ja to neću da im kažem“, rekao je Vučić odgovarajući na novinarska pitanja.

Istakao je da će Srbija, dok je on predsednik, razvijati svoju industriju, da se štiti i da prodaje oružje.

„Nismo započeli nijedan rat, da ratujemo nećemo sem ako nismo napadnuti, ako hoćete možemo da pomognemo, a interesuje nas naša vojska, a onda, koliko ćemo da radimo. Tako se racionalno ponaša“, ocenio je Vučić.

Rekao je i da ništa više iz Srbije neće da se izvozi osim onoga što je višak, kao što je municija. Vučić je naveo da će do kraja godine biti 40 modernizovanih tenkova, ali je napomenuo i da je usko grlo Tehničko-remontni zavod Čačak, koji ne može sve da postigne.

„Zavod je od ogromnog značaja za Vojsku Srbije, jer sve tenkove tamo modernizujemo, kao i borbeno-oklopna vozila. Oni sad dobijaju pare, ali neće moći da isporuče za 300 miliona do kraja 2024. godine teško oruđe… to je 200 komada teške tehnike“, precizirao je Vučić.

Dodao je da se sada ide na velike serije proizvodnje „pasarsa“, i da se ide na integraciju sa „mistralom“ i dodaje da je u tom smislu sve rešeno sa Francuzima. Napomenuo je da Srbija sada ne može da dobije „pancire“ zbog rata u Ukrajini, ali se razmišlja kako da se doradi postojeći S1. 

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar