Vučić u prvoj zvaničnoj poseti Kneževini Monako

Razgovor u kneževskoj palati Monaka prilika je da se potvrdi dobar pravac razvoja odnosa Srbije i Monaka.

Kako je najavljeno biće potpisan okvirni sporazum o saradnji naše zemlje sa kneževniom, to ce biti drugi sporazum koji dve zemlje potpisuju, za deceniju i po diplomatskih odnosa.

Prethodni, o ekonomskoj saradnji potpisan je priliko prve zvanične posete kneza Alberta Srbiji oktobra 2020. Trgovinska razmena sa Monakom nije velika, broji oko 200 miliona evra, sa blagom prednošću našeg izvoza.

Intenziviranje odnosa dve zemlje intenzivira i tu razmenu, koja je poslednjih godina utrostručena. U skeniranju bilateralnih odnosa pali se samo jedna crvena lampica – Monako je 2015. glasao za prijem Kosova u UNESKO.

Uoči razgovora sa knezom Albertom, predsednik Srbije ukazao je na uticaj koji ima i knez i porodica Grimaldi u Evropi i širom sveta.

Mlado prijateljstvo sa najmanjom zapadnom državom na azurnoj obali potvrđeno je ordenom republike Srbije na lenti za zasluge u razvijanju i učršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa između Srbije i Monaka koji je dodeljen knezu Albertu drugom pre godinu i po.

Danas je predsedniku Srbije knez Monaka dodelio orden Velikog krsta reda svetog Šarla, najviši orden kneževine. To odlikovanje do sada su poneli ruski predsednik Vladimir Putin, i francuski predsednici Sarkozi i Oland.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar