Vučić u Oslu, sutra sastanci sa norveškim zvaničnicima

Alekdandar Vučić će se tokom posete Norveškoj sastati sa kraljem Haraldom Petim, predsednikom Vlade Junasom Garom Stereom i predsednikom parlamenta Masudom Garahanijem.

Vučić će se sresti i sa norveškim privrednicima iz energetskog sektora, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Poseta predsednika Srbije usledila je nakon skupa lidera Zapadnog Balkana o ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Taj skup je organizovao predsednik Vučić 17. novembra zajedno sa Norveškom, pod nazivom „Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu“

Vučić je tom prilikom istakao da su u oblasti energetike potrebne brojne reforme, promena navika, ali i ogromna ulaganja, čak između 16 i 30 milijardi evra narednih godina, kao i da nema lakih ni jednostavnih rešenja, ali da se sve to mora preduzeti.

Predsednik je i tokom boravka na samitu Evropske političke zajednice u Pragu istakao da Srbija zajedno s Norvežanima priprema energetsku strategiju, a pre nekoliko dana je i ministar finansija Siniša Mali rekao da je završena studija o daljem razvoju energetskog sektora u Srbiji, koja je rađena sa jednom norveškom kompanijom i da će narednih nedelja biti doneta odluka o pravcu u kojem će energetski sektor biti razvijan.

Eriksen je na konferenciji u Beogradu 17. novembra pozvao zemlje Zapadnog Balkana da sarađuju u oblasti energetike i nalaženju rešenja za uvođenje većeg stepena obnovljivih izvora energije (OIE), kao i postizanju ciljeva zelene trenzicije.

Vlada Srbije je u septembru potpisala ugovor s norveškom firmom „Rystad Energy“ o konsultantskim uslugama za unapređenje energetskog sektora Srbije.

Norveška ima velike rezerve nafte i prirodnog gasa u Severnom i Norveškom moru, a obiluje i mineralima i šumama, i u velikoj meri koristi i hidroenergiju.

Takođe, jedan je od lidera u zelenoj tranziciji i korišćenju obnovljivih izvora energije.

Norveška je najveći evropski dobavljač gasa i veliki svetski proizvođač nafte. U toj zemlji očekuju da će naredne godine proizvoditi 4,3 miliona barela nafte dnevno, što je za 200.000 barela nafte više nego u ovoj godini.

U 2021. robna razmena između Srbije i Norveške je iznosila 142,64 miliona evra (izvoz 26,1 miliona evra, a uvoz 116,54 miliona evra).

U 2020. robna razmena je iznosila 68,11 miliona evra (izvoz 18,71, a uvoz 49,41 miliona evra).

Najveći domet saradnje Srbije i Norveške ostvaren je u oblasti investicija u iznosu od 1,36 milijardi evra.
Značajna su ulaganja kompanija „RAPPMarineAS“, „Emisoft“ i „Elopak“.

Norveška je jedan od najvećih bilateralnih donatora u Srbiji – različitim programima pomoći, kroz donacije i tehničku pomoć u proteklih 15 godina obezbedila je oko 216 miliona evra razvojne pomoći.

Source

Sviđa Vam se Članak? Podelite...

Podelite na Facebook
Podelite na Twitter
Podelite na Linkdin
Podelite na Pinterest
Podelite na WhatsApp
Podelite putem mejla

Blitz.rs

Ostavite komentar